Geen oordeel, slechts liefde...

in Geloven

"Het interview dat ik met oud-minister Klaas de Vries maakte, toen hij het in 2002 opnam tegen Wouter Bos om leider van de PvdA te worden." Dat antwoord ik steevast als mensen mij vragen naar mijn slechtste interview ooit.

Vorige week nam Klaas de Vries afscheid van de Eerste Kamer en de radioredactie van Dit is de Dag vond het een leuk idee om De Vries en mij voor die gelegenheid nog eens bij elkaar te brengen. Ter voorbereiding op dat gesprek beluisterde ik het uit de krochten van het omroeparchief opgediepte interview uit 2002. Wat ik hoorde was een totaal ongepolijste versie van mezelf en een onverstoorbare, door de wol geverfde politicus. Ik had me destijds overduidelijk grondig voorbereid.

Al in de introductietekst kondigde ik aan dat ik een stuk of tien inconsistenties had ontdekt in de opvattingen van De Vries. En in de 45 (!) minuten die volgden, werkte ik in moordend tempo al die inconsistenties af. Soms gaf ik De Vries 30 seconden de tijd om te antwoorden, meestal minder...

'Tijs van den Brink ervoer mijn antwoorden als een hinderlijke onderbreking van zijn vragen' schreef De Vries de volgende dag op zijn weblog. Hij had gelijk, zeg ik 13 jaar later. Overigens kon De Vries zich vorige week niets van het gesprek herinneren. 'Ik weet nog wel dat je net een kind had gekregen in die tijd. Hoe is het daarmee?' Alsof ik met Jezus zelf sprak: geen oordeel, slechts liefde...

Het ergste moest nog komen. Collega’s van nu, die na het beluisteren van het gesprek van toen, zeiden: "Maar Tijs, wat bedoel je? Ik hoor geen verschil met nu hoor!"


Tijs

@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons