Farah werd verkocht en verkracht

Ongeveer 5000 vrouwen worden nog gevangen gehouden door IS

in Christelijk Nieuws

Farah* is één van de christenvrouwen die als slaaf werd vastgehouden door IS (Islamitische Staat). Zij werd zo vaak verkracht dat zij psychisch gestoord raakte. Uiteindelijk dumpte IS haar als vuil in een Koerdische stad.

Farah durft slechts fragmenten te vertellen van de tijd bij de strijders van IS. Het was verschrikkelijk. Samen met andere vrouwen, voornamelijk Jezidi’s, zat zij gevangen in een kamer. Voortdurend kwamen er groepen mannen binnen die haar en de andere vrouwen verkrachtten. Er waren veel mensen. Ze kwamen binnen wanneer zij maar wilden, en deden waar ze ook maar zin in hadden. Open Doors vertelt haar verhaal.

Als gevolg van alle verkrachtingen ging zij geestelijk achteruit. De IS-strijders moeten hierdoor hun interesse in haar hebben verloren. Want haar ontvoerders dumpten haar in een Koerdische stad. Met niets dan alleen de kleding die zij droeg: een vuile boerka. Farah was volledig de weg kwijt. Toen zij zachtjes tegen zichzelf praatte in een van de christelijke talen, ontdekte een non haar. “Ik kom uit de christelijke buurt”, fluisterde ze terwijl zij haar gezicht onthulde aan de non. De non was gechoqueerd. Ze verwachtte niet dat een christelijke vrouw een boerka droeg.
 

Geen genade
Farah is nu op een veilige plaats. Daar krijgt zij, net als andere christelijke en Jezidi-vrouwen, traumacounseling van een lokale partner van Open Doors. De verhalen die de vrijwilligers horen van de slachtoffers zijn gruwelijker dan denkbaar is. De vrouwen en meisjes zijn verkocht en verkracht, opnieuw en opnieuw, op verschrikkelijke manieren. Alleen degenen die ermee instemden moslim te worden, werden gedwongen te trouwen met een strijder. Anderen werden verkocht als seksslaaf aan verschillende mannen, steeds weer opnieuw. Slechts enkelen zijn vrijgelaten of vrijgekocht.

Lokale medewerker Maryam* deelt: “De IS-strijders kijken hen in de ogen, maar zien geen mens. Zij hebben geen genade.” Zelfs nu, in een veilige omgeving, handelt Farah nog steeds zoals IS van haar verlangde. Als mannen het klooster bezoeken, kleedt zij zich onmiddellijk uit. Bij IS kon zij een aframmeling verwachten als zij dat niet direct deed.
 

Gevolgen van verkrachting
De staat van Farahs lichaam laat zien dat de verkrachtingen die zij moest ondergaan, onmenselijk waren. Maar nog schrijnender is wat het haar geestelijk heeft gedaan. Haar buren vertellen dat voordat ze ontvoerd werd een gewone vrouw was. Na maanden van verkrachtingen, herinnert zij zich nauwelijks wie zij is. Farah weigert ook maar iets te eten. Ze drinkt alleen sap en water. De eerste keer dat zij weer had gedoucht was zij erg in de war. Ze trok haar haar schone kleding uit en haar vieze kleding weer aan. Terwijl ze schreeuwde en aan haar haren trok. Farahs situatie is herkenbaar voor de vrijwilligers die traumacounseling geven. Dagelijks werken zij met vrouwen die zich op eenzelfde manier gedragen. Ze spreken niet meer of trillen voortdurend. Veel van de slachtoffers hebben geprobeerd zelfmoord te plegen of maakt daartoe plannen.
 

Nog niet voorbij
Farah is nu onder de liefdevolle zorg van de nonnen. Onlangs is zij naar een privéziekenhuis gebracht om verder te herstellen. Geschat wordt dat ongeveer vijfduizend vrouwen, voornamelijk Jezidi’s maar ook christenen, nog gevangen worden gehouden door IS. IS houdt ook kinderen vast. Het is waarschijnlijk dat Farahs drie jonge kinderen ook onder hen zijn.

* Farah en Maryam heten in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen worden de echte namen niet vermeld.

Wilt u meebidden voor Farah? Klik op 'Ik bid voor jou' op de website van Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons