Ede: zondagsrust of koopzondag?

Ede stemt in 'raadplegend forum' over koopzondag

in Christelijk Nieuws

In de meeste steden van Nederland kun je op zondag winkelen, maar in het kerkelijke Ede ligt het thema zondagsrust gevoelig. Vandaag stemt Ede in een ‘raadplegend referendum’ over de koopzondag.

“We staan zes dagen voor u klaar. Gun ons de zevende.” Een heel aantal Edese ondernemers hebben deze poster aan hun winkeldeur gehangen. Vorig jaar al was de koopzondag een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen en ook dit jaar komen ze er niet uit. "De meningen zijn sterk verdeeld in de Edese politiek", zegt gemeentewoordvoerder Hans Vulto tegen de NOS. "Dat maakt het moeilijk om een besluit te nemen. De politiek staat nu in de luisterstand, het woord is opnieuw aan de bevolking."

Met de ‘raad’ van de 86.000 stemgerechtigde Edenaren zal de gemeenteraad opnieuw een voorstel doen voor de koopzondag. Ook onder christenen zijn de meningen verdeeld. “Vanuit het christen-zijn vind ik het niet wenselijk om op zondag te werken”, licht Frits Hardeman van de gelijknamige christelijke boekhandel toe in De Volkskrant. “Op zondag is er kerkgang, maar is er ook tijd om een keer in het bos te wandelen.”

Kaasschaaf
Theo Hofstede van boekhandel het Paard van Troje is ook christen. Zijn voorkeur gaat uit naar landelijke winkelsluiting op zondag, "maar dat is een gepasseerd station. Next best is alle zondagen open. Dat gaat ons geen gouden bergen opleveren, maar het voorkomt dat er een kaasschaaf over het centrum gaat. [Bovendien] geloof ik niet dat de zondagsrust een door God gegeven gebod is.”

De stembureaus voor het referendum zijn open tot 21.00 uur. De uitslag wordt rond middernacht verwacht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons