Ede stemt tegen koopzondag

Uitslag van 'raadgevend referendum'

in Christelijk Nieuws

Een meerderheid van de inwoners van Ede (57,1 procent) is tegen koopzondagen. Ook vindt 52,5 procent dat bouwmarkten en supermarkten op zondag de deuren dicht moeten houden. Alleen in het centrum van Ede op zondag winkels openen behaalt evenmin een meerderheid.

Dat was woensdagavond de uitslag van een raadgevend referendum dat in Ede is gehouden. Het college komt naar aanleiding van de uitslag met een voorstel over winkelsluitingstijden.

Koopzondagen waren lang een heet hangijzer in de gemeente, waar de SGP de grootste partij is. SGP, CDA en CU bezetten samen 18 van de 39 raadszetels. Omdat de raad niet tot een eensluidend oordeel kwam, vroeg de gemeente de mening van de inwoners.

Ede heeft 120.000 inwoners. Voor een deel wonen die in dorpen op de Veluwe, waar de protestanten ver in de meerderheid zijn. Voor christenen geldt de zondag als een rustdag. In Wekerom bleek 90 procent van de stemmers tegen een koopzondag. In Ederveen-De Klomp was zelfs meer dan 92 procent tegen. Ook in Otterlo, Hoenderloo en Lunteren waren de tegenstemmers flink in de meerderheid.

De opkomst bij het referendum was ruim 45 procent. Dat is volgens de gemeente erg hoog voor een plaatselijk referendum.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons