“Die ‘goede’ God bestaat niet!”

Nikolaas Sintobin reageert op aangrijpende brief Dutroux-slachtoffer

in Geloven

Gisteren was het twintig jaar geleden dat Julie en Mélissa door Dutroux ontvoerd werden. Daarom schreef de vader van Julie Lejeune een brief aan zijn dochter. Daarin spreekt hij ook God aan:

"Hoe vaak hebben we niet tot God gebeden opdat jullie zouden terugkomen? Maar niemand heeft ooit antwoord gekregen. Want deze “goede” God bestaat niet! Of anders was hij doof, blind of met vakantie."

Lees hier de hele brief van Jean-Denis Lejeune: “Ik heb zin om te gillen, schreeuwen, maar wat heeft het voor zin?”

Jezuïet Nikolaas Sintobin reageert op zijn aangrijpende vraag"

“Twintig jaar. Het lijkt heel lang. Voor velen echter zou het gisteren kunnen zijn. Het kwaad kan zo diep en scherp snijden, dat het lijkt dat de wonden niet helen. Nooit.

Waar was God? Bestaat die “goede” God überhaupt?

Het is een juiste vraag. Het is goed dat ze gesteld wordt.

Ze verschilt nauwelijks van de laatste woorden van de stervende Jezus in het Evangelie volgens Matteüs: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?

In het Evangelie komt er geen antwoord op deze kreet van Jezus. Althans niet in woorden.

Het kwaad wordt niet uitgelegd. Kan niet.

En toch gaat er hoop schuil achter Jezus’ uitroep – dwars door de ondraaglijke tragiek van deze woorden heen. Zelfs in de diepste nacht van het kwaad blijft Jezus zich richten tot zijn Vader.”


Foto: een vrouw toont de foto's van Julie en Melissa, met daaronder de tekst: 'We waren pas acht jaar en hadden vele dromen. We geloofden dat het leven mooi zou worden...' (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons