De Goede Herder in Nieuwe Kerk Amsterdam

Kunstwerk uit Vaticaan in bruikleen

in Geloven

Een van de beroemdste beeldhouwwerken van de christelijke oudheid is vanaf komend najaar in Amsterdam te zien. Het is de zogeheten Buon Pastore, Goede Herder, een witmarmeren beeld dat behoort tot de collectie van het Pio Cristiano Museum in Vaticaanstad.

De Vaticaanse Musea geven het kunstwerk in bruikleen aan de Nieuwe Kerk voor een tentoonstelling over Constantijn de Grote. Het beeld stelt een jonge Romeinse herder voor met een lam op zijn schouders. Het dateert van omstreeks het jaar 300.

De katholieke kerk heeft het beeld geïnterpreteerd als een voorstelling van Jezus Christus, die zich in het Johannes-evangelie 'de goede herder' noemt. Het is echter niet zeker of de onbekende kunstenaar de bedoeling had om een Christusbeeld te maken.

'Il Buon Pastore' behoorde tot een groep antieke werken die door paus Clemens XIII (1758 - 1769) werden aangekocht voor de Vaticaanse collectie gewijde kunst.

De tentoonstelling 'Rome. De droom van keizer Constantijn' is te zien van 3 oktober 2015 tot en met 7 februari 2016. Naast de Vaticaanse Musea, zullen ook de Capitolijnse Musea en het Nationaal Romeins Museum topstukken aan de Nieuwe Kerk uitlenen.

Bron: RKK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons