College Nijkerk valt over koopzondag

Vertrouwen in VVD opgezegd

in Christelijk Nieuws

Het college van Nijkerk is in de nacht van maandag op dinsdag gevallen over een voorstel om de koopzondag in de Gelderse plaats mogelijk te maken.

De motie was onder meer ingediend door coalitiepartij VVD, terwijl bij de collegevorming was afgesproken dat de koopzondag geen onderwerp zou zijn in deze collegeperiode.

CDA en ChristenUnie/SGP, beide tegen koopzondagen, zeiden na een urenlange discussie het vertrouwen in coalitiepartner VVD op en trokken hun wethouder terug. Ondertussen was de ingediende motie wel aangenomen, maar vervolgens meldden CDA en ChristenUnie/SGP dat het college niet mee zou werken aan openstelling van winkels op zon- en feestdagen.

Van der Woerd: (VVD) "Wij vinden als drie partijen dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of zij op zondag open willen zijn. Nu de feiten zo duidelijk zijn, is het niet verantwoord om tegen beter weten in de winkels in Nijkerk en Hoevelaken nog langer op slot te houden. We moeten ondernemers de ruimte geven, anders is de schade straks niet te overzien en willen nieuwe bedrijven zich niet meer in Nijkerk vestigen." De ondernemersverenigingen in Nijkerk en Hoevelaken deden recent een beroep op de raad de zondagopenstelling mogelijk te maken.

Volgens ChristenUnie-SGP-fractievoorzitter Hans Boer had de VVD zich ontpopt als een onbetrouwbare partner. "Vorige week hebben wij ondanks onze moeite ingestemd met verruiming van de horecatijden omdat dat een coalitieafspraak was. Nu de kroegganger is bediend, kan de kerkganger de VVD blijkbaar gestolen worden.''

In Harderwijk wordt ook al geruime tijd gesproken over de invoering van de koopzondag. Hier blokkeren tot nu toe de ChristenUnie en CDA een soortgelijk besluit als in Nijkerk.

Bron: ANP/AD

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons