Christenvrienden veroordeeld tot 10 jaar cel

In totaal 18 gevangenen veroordeeld.

in Christelijk Nieuws

Twee christenen zijn door de Revolutionaire Rechtbank in Iran veroordeeld tot een celstraf van in totaal tien jaar. Eén van de twee mannen heeft een islamitische achtergrond en zit momenteel een andere straf uit. De ander is een Armeense gelovige die voorwaardelijk op borgtocht vrij is. De mannen werden in 2013 opgepakt tijdens een bezoek aan een andere christen.

Ebrahim Firouzi, een voormalige moslim, en de Armeense christen Sevada Aghasar werden gearresteerd toen zij op 21 augustus 2013 hun vriend Masoud Mirzaei bezochten in zijn kantoor. Firouzi wilde afscheid nemen van zijn beide vrienden, omdat hij zich die zaterdag bij de autoriteiten moest melden om zijn celstraf van een jaar uit te zitten. De drie christenen werd opgepakt, waarna Firouzi en Aghasar werden aangeklaagd voor ‘daden tegen de nationale veiligheid door samenzwering en samenscholing’. 

In beroep 

Volgens de advocaat van Firouzi is vijf jaar de maximale celstraf voor de aanklachten tegen zijn cliënt. Hij zei ook dat dit een eerste uitspraak is en dat ze van plan zijn om ertegen in beroep te gaan. Wanneer het hof van beroep de straf echter bekrachtigd, moeten de christenen beiden een celstraf van vijf jaar uitzitten.  
Firouzi en Aghasar hebben beiden al eerder celstraffen gekregen vanwege hun christelijke activiteiten. Op het moment van de uitspraak zat Firouzi een celstraf van een jaar uit voor allerlei aanklachten, waaronder propaganda tegen het islamitische regime, evangelisatie, contact met anti-islamitische agenten buiten Iran en het opzetten van een christelijke website. Aghasar werd in maart 2014 op borgtocht vrijgelaten, nadat hij zes maanden in de Evin gevangenis had gezeten.

92 christenen in Iraanse gevangenis

Volgens het eerste rapport in 2015 van de Speciale VN-rapporteur voor Mensenrechten in Iran zitten sinds januari 2015 minstens 92 Iraanse christenen in de gevangenis vanwege hun geloof. Het rapport vermeldt ook dat alleen in 2014 al 69 christenen werden gearresteerd en minstens 24 uur werden vastgehouden.
Onlangs werd bekend dat de gevangenisstraf van de voorganger Farshid Fathi met een jaar wordt verlengd. De christen zit sinds 2012 in de gevangenis nadat hij werd veroordeeld tot zes jaar cel voor onder andere evangelisatie. Eind vorig jaar beweerden de autoriteiten alcohol in cel te hebben gevonden, wat hem op een extra jaar in de gevangenis kwam te staan. Fathi ontkent de aanklacht ten stelligste. Na de nieuwe veroordeling werd hij samen met medechristen Alireza Sayyedian overgeplaatst naar een beruchte afdeling in de gevangenis, waar overvallers, geweldplegers en drugsverslaafden worden vastgehouden. 

Situatie wordt erger

In de afgelopen maanden veroordeelden verschillende rechtbanken bovendien nog eens 18 christenen tot in totaal bijna 24 jaar celstraf. Volgens Mansour Borji, een Iraanse mensenrechtenactivist die in Groot-Brittannië woont, wordt de situatie voor christenen in Iran steeds erger. ‘Het islamitische regime van Iran behandelt christenen erg wreed, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken zegt dat er niemand in de gevangenis zit vanwege zijn geloof. Ondanks de beloften van president Rouhani tijdens zijn verkiezingscampagne worden er steeds meer mensen gearresteerd en onterecht veroordeeld. Iraanse christenen worden constant in de gaten gehouden.’

Bron: www.Jubileecampaign.nl 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons