Christelijk echtpaar gelyncht na ontheiliging Koran

EO-journalist checkt: wat is er precies gebeurd in Pakistan?

in Christelijk Nieuws

Begin november 2014 berichten internationale media over een drama dat zich heeft afgespeeld in een steenfabriek in het dorpje Chak, zestig kilometer van de stad Lahore in de Pakistaanse provincie Punjab. Wat is er precies gebeurd en hoe gaat het een half jaar later met de achterbleven familieleden? Een EO-journalist reisde naar Pakistan om het uit te zoeken.

Door de luidsprekers van verschillende  moskeeën klinkt het bericht dat een christelijk echtpaar de Koran heeft ontheiligd. Binnen tien minuten is een meute van honderden woedende moslims op de been en worden Shama Bibi (24) en Shahzad Masih (27) in een steenoven verbrand. Het stel laat vier jonge kinderen achter. Op het moment van de aanslag is Shama vier maanden zwanger.

Oproep
De drie oudere broers van Shahzad zijn ondergedoken bij een familielid. Ze worden met de dood bedreigd omdat ze een rechtszaak hebben aangespannen tegen de daders. De broers hebben alles gezien. ,,We hoorden ‘s ochtends rond zes uur lawaai in onze straat’’, vertelt de 55-jarige Iqbal Masih. "Toen ik zag dat Shama en Shahzad waren opgepakt, smeekte ik: ‘Laat ze met rust, ze hebben niets gedaan.’ Maar er werd me toegesnauwd dat ik m’n mond moest houden, anders zouden ze ons ook pakken."
Al snel klinkt via de luidsprekers van verschillende moskeeën in de omgeving het bericht dat een christelijk echtpaar de Koran heeft ontheiligd en dat ze gestraft moeten worden. "Binnen tien minuten zijn er honderden mensen op de been’’, vervolgt de oudse broer van Shahzad. "Ze kwamen op de fiets, de motor of met de riksja. Vanaf een podium werd de menigte toegesproken door moslimgeestelijken. Er werd geroepen: ‘Wij zijn moslims en het is onze opdracht om degene die de Koran ontheiligt of de profeet Mohammed beledigt, te doden. Dus ga je gang. Er zal niets met jullie gebeuren. Wij zijn jullie broeders en staan achter jullie.’ Na deze oproep begint iedereen hard op Shama en Shahzad in te slaan."

Vuilnisman
Over de aanleiding van de beschuldigingen doen verschillende verhalen de ronde. Volgens Shahzads broer Iqbal was Shama het huis van haar onlangs overleden schoonvader aan het leegmaken en kwam ze  een aantal islamitische geschriften tegen. Shama kon niet lezen of schrijven en  gooide de papieren in de prullenbak, zonder zich te realiseren wat de consequenties daarvan konden zijn. De vuilnisman ontdekte de papieren en via hem ging de beschuldiging van godslastering als een lopend vuurtje rond. Maar voor de opgetrommelde meute deed het niet terzake wat er was gebeurd, vertelt Iqbal. "De politie was inmiddels gearriveerd. Ze probeerden onze broer en schoonzus in veiligheid te brengen en de menigte te sussen. Ze riepen: ‘Als er een officiële beschuldiging is, zullen wij hen oppakken, maar laat de rechter hierover beslissen. De mensen luisterden niet. ‘Het gaat er niet om dat ze door de rechter worden veroordeeld, ze zijn al schuldig bevonden door Allah!’, riepen ze. Toen richtte het geweld zich ook tegen de politiemensen. Die werden bang en gingen er snel van door. Shama en Shahzad schreeuwden: ‘We hebben niets gedaan. We respecteren Mohammed en de Koran en zouden het niet durven om de Koran te ontheiligen.’ Ze riepen zo lang ze konden."

Oven
Niets kan de menigte tot bedaren brengen. Shama en Shahzad worden in elkaar geslagen en vervolgens achter een tractor vastgebonden en over de grond gesleept om ze nog erger te verwonden. Vervolgens wordt het stel naar de steenfabriek in het dorp gesleept. Shahzad wordt als eerste in de vlammende oven gegooid waarin normaal gesproken de stenen worden gebakken. Voor Iqbal is het moeilijk om over dit moment te praten. Hij vertelt met gebroken stem. "Van mijn broer was niet meer over dan wat kooltjes en bot. Nadat Shahzad was verbrand, werd  er geroepen: ‘We hebben één hond gedood, nu gaan we de andere hond verbranden.’ Ze pakten mijn schoonzus vast en gooiden haar in de oven. Omdat Shama’s kleding eerst geen vlam vatte, rolden ze haar in een zeil en overgoten haar met benzine." Na de moordpartij werden honderd mensen opgepakt, maar alle verdachten zijn al snel op borgtocht vrijgelaten. Hoewel de rechtszaak nog loopt, hebben de broers weinig vertrouwen in een goede afloop.  Shabaz Masih, één van de andere broers, mengt zich in het gesprek: "Ik pieker veel en huil elke dag. Dit is geen leven. We zitten opgesloten en kunnen nergens heen. We zijn bang, maar ook teleurgesteld, omdat er geen recht wordt gedaan in Pakistan."

Rouwdienst
Mukthar, de zestigjarige vader van Shama, is weduwnaar en zorgt voor drie van de vier achtergebleven kinderen van zijn dochter en schoonzoon. Mukthar vertelt dat hij  in november telefonisch op de hoogte werd gehouden van wat zich in de steenfabriek afspeelde. "Ik werd bijna gek en voelde me machteloos. Ik wilde naar mijn dochter en schoonzoon, maar dat kon niet. Er werd gezegd: ‘Als je komt, vermoorden ze jou misschien ook wel.’ Ik was ontzettend kwaad. Ik denk dat ik wraak had genomen als ik erbij was geweest. Als je ziet dat je eigen dochter en schoonzoon verbrand worden, is het moeilijk om jezelf in bedwang te houden." Als Mukthar een dag later naar het dorp gaat, blijken de stoffelijke resten die nacht al te zijn begraven. De broers van Shahzad waren  bang voor aanslagen van moslims als de begrafenis overdag zou plaatsvinden. ‘s Nachts om half twee is er rouwdienst gehouden in de kerk en daarna heeft de begrafenis plaatsgevonden. "Daar ben ik dus helaas niet bijgeweest."

Moslims doodmaken
Tijdens het interview kruipt de zesjarige Solomon naast zijn opa op bed. Hij is stil en kijkt wat dromerig voor zich uit. Solomon heeft de moord op zijn ouders met eigen ogen zien gebeuren. Aarzelend vertelt hij: "Ze hebben mijn vader en moeder met houten stokken geslagen. Ook hebben ze de kleding van papa en mama stuk gemaakt. Ze kregen heel veel klappen, totdat ze bijna dood waren." Volgens Mukthar praat Solomon regelmatig over de gebeurtenissen. "Hij zegt vaak: ‘Als ik ouder ben, ga ik de moslims die dit hebben gedaan dood maken.’ Ik reageer dan: ‘Dat moet je niet zeggen. Wij moeten op God vertrouwen, Hij zal voor ons strijden." Wat  er met Shama en Shahzad is gebeurd, doet denken aan het bijbelverhaal over de vrienden van Daniël die in een vurige oven werden gestopt, omdat ze weigerden te buigen voor het gouden beeld dat Nebukadnezar had opgericht. Met hen liep het goed af, met Shama en Shahzad niet. ,,Ik ben niet boos op God omdat Hij hen niet gespaard heeft", zegt Mukthar. "Ik weet dat Hij dit niet gewild heeft. Het is niet God, maar het zijn mensen die dit soort verschrikkelijke dingen doen. Ik ervaar steun uit het geloof. Het feit dat ik niet gek word, komt doordat ik in God geloof. Ik vertrouw erop dat Hij uiteindelijk recht zal doen."

Dit artikel is een bewerking van een radioreportage voor het NPO Radio 5-programma EO Door de Week. Beluister de radioreportage hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons