Carla Dik-Faber (CU) beste politica

Christelijke politici scoren hoog op 'Haags Zomerrapport' Vrij Nederland

in Christelijk Nieuws

Volgens het 'Haagse Zomerrapport' van het opinie-weekblad Vrij Nederland is Carla Dik-Faber, tweede kamerlid voor de ChristenUnie, de beste politica op het Binnenhof. Ze scoort nota bene een 10,0. Op nummer 3 prijkt haar collega Carola Schouten (ook CU) met een 9,7.

"Ze is niet zo hip als Jesse Klaver en mist de verbetenheid van Pieter Omtzigt en de debatkunst van Alexander Pechtold. Toch is Carla Dik-Faber (44) van de ChristenUnie de winnaar van het Haagse Zomerrapport 2015. Weldadig voor iedereen die zich ergert aan de oppervlakkige beeldvorming op het Binnenhof", zo begint het 'juryrapport' van Vrij Nederland aan het adres van Carla Dik. Ze wordt het 'stille werkpaard' genoemd; misschien niet bekend van tv, maar wel resultaat haalt: maar liefst 53 moties van haar werden aangenomen. En in kamerdebatten is ze niet bij de interruptiemicrofoon weg te slaan.
Als concreet voorbeeld van haar succes wordt genoemd dat, ondanks de grote hervormingen in de zorg, meervoudig gehandicapten nog steeds thuis mogen blijven wonen.

Meetmethode
De tweede kamerleden konden cijfers halen van 0 tot 10. Het kamerledenrapport is geen momentopname. Op verschillende indicatoren werd er gemeten vanaf begin 2014. Er werd gekeken naar schriftelijke en mondelinge vragen, ingediende en aangenomen moties en amendementen, het aantal gesproken woorden in de plenaire zaal, het aantal keren dat hij/zij interrumpeerde of geïnterrumpeerd werd, ingediende initiatiefwetten, lidmaatschap van parlementaire onderzoeks- of enquetecommissies, optredens in NOS-Journaal, kranten en actualiteitenrubrieken en het aantal twittervolgers.

Carola Schouten
VN geeft ook een extra pluim aan Carola Schouten, die op nummer 3 is geëindigd. Als financieel woordvoerder is het moeilijker om hoog te scoren, omdat er weinig plenaire debatten zijn. Toch staat zij van alle kamerleden het vaakst bij de interruptiemicrofoon. In haar 'rapport' staan ook lovende woorden die niet in het cijfer meetellen: haar inhoudelijke kracht, sociale vaardigheden, en haar belangrijke rol als strategisch adviseur van fractieleider Arie Slob.

Rapportcijfers van kamerleden van christelijke partijen (top 25):
1. Carla Dik-Faber (CU) 10,0
3. Carola Schouten (CU) 9,7
6. Pieter Omtzigt (CDA) 8,9
13. Kees van der Staaij (SGP) 7,9
14. Gert-Jan Segers (CU) 7,7
15. Peter Oskam (CDA) 7,5
16. Mona Keijzer (CDA) 7,5
19. Elbert Dijkgraaf (SGP) 6,9
21. Agnes Mulder (CDA) 6,8

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons