Bijbelse tips voor Facebook en Twitter

10 tips van Spreuken uit de Bijbel voor sociale media

Iedereen is wel eens Twitter, Facebook, Instagram en Whatsapp he-le-maal zat. Je telefoon haalt je voortdurend uit je concentratie, je krijgt vervelende comments, je hebt jezelf laten verleiden tot lelijke tweets... Hoe worden in 2015 de social media weer een beetje leuk? 10 tips uit een heel oud en wijs boek.

Communiceren via de social media is een beetje zoals communiceren met iemand die aan de overkant van een meer staat: het kán, maar je verstaat elkaar nauwelijks en je doet het met grote, onhandige gebaren.

Bij de sociale media mis je allebei je lichaamstaal; hoe je kijkt; de toon van je woorden. Dat maakt enorm uit. Ironie is zonder je toon bijvoorbeeld lastiger te herkennen. Een bepaalde blik in je ogen kan een zinsnede net dat stukje lucht geven, wat zo zwart-op-wit op internet mist. En hoppa, de boel explodeert.

Daar komt nog bij dat je met veel meer mensen ‘omgaat’ dan waar we op gebouwd zijn. Er is ooit uitgerekend dat we de verhalen van zo’n 150 mensen kunnen bijhouden. Die kunnen we met recht familie, vrienden en kennissen noemen. Maar als het er meer worden, ga je essentiële gegevens missen – en bijna elke twitteraars en facebooker heeft veel meer contacten. Je snapt te weinig van de ander om zinnig te communiceren.

10 aloude tips
Daarom plaatsen we de komende weken 10 tips uit het aloude boek van de Spreuken! (Die ik overigens allemaal zelf wel eens uit de wind heb geslagen, dus ik weet waar ik het over heb...)

Socialmediatip #10

Negeer wie vervelend doet. Don’t feed the troll.

Socialmediatip #9

Spreekt voor zich toch? 

Socialmediatip #8

Alsof die Spreuken-schrijver internet al kende! We kennen allemaal de reaguurders die alleen maar bezig zijn met hun eigen verhaal te spuien en geen enkele interesse hebben in je reactie. Ga er niet mee in debat. Heeft geen enkele zin.

Socialmediatip #7

Het is uit-ste-kend even geen mening te hebben. Een normaal iemand heeft hooguit één interessante mening per dag. Je bent geen genie.

Socialmediatip #6

Als je iets leuks meemaakt, schreeuw dat dan niet van de daken. Retweet niet elk compliment dat je krijgt. Maak niet een selfie bij alles wat maar een beetje cool is.

Socialmediatip #5


En aan oren trekken van honden – zeker in de tijd dat ze nog niet helemaal doorgefokt waren – is niet zo handig. Kies in een fittie geen partij, probeer hooguit de partijen bij elkaar te brengen. Maar doe dat dan nog het liefst ‘onder het scherm’, in een persoonlijke mail aan iemand, een privé chat of een ‘DM’tje’.

Socialmediatip #4


Probeer je mening eens niet in 140 tekens te persen, maar laat iets een week ‘in de week’. Mijmer erover. Praat erover. En spui dan pas.

Socialmediatip #3


Boosheid is een zinnige emotie die veel mooie dingen voort heeft gebracht (echt, denk maar aan Martin Luther King) maar de social media zijn er niet op gebouwd. Je gaat je gedragen alsof je in je eigen hoofd tegen iemand praat en dat verdient meestal enige censuur...

Socialmediatip #2


Als iets je ergert, wacht minstens 60 minuten met reageren. De stresshormonen zijn dan vrijwel uit je bloed en je reactie zal een stuk zinniger zijn. Je belandt anders al snel in een fittie die escaleert.

Socialmediatip #1


Post niet alles wat je denkt. Reageer niet op alles wat langskomt. Beperk je social media-tijd tot bijvoorbeeld 30 minuten.


Iedere week verschijnt er een nieuwe tip, dus houdt onze social media in de gaten!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons