6 vergissingen bij Bijbellezen (deel 1)

6 tips om de Bijbel tot z'n recht te laten komen

De Bijbel is een oude bundel uit een heel andere cultuur. Dat betekent dat veel Bijbellezers standaard een paar vergissingen maken, waardoor ze de betekenis scheef of zelfs omgekeerd lezen. Hier de 6 meest voorkomende fouten.

1. Losse verzen plukken
‘Er is geen God’, staat letterlijk in de Bijbel. Nu weet iedereen wel dat ervoor staat: ‘De dwaas zegt in zichzelf...’ Maar wat meer minder mensen weten, is dat meteen erna staat dat ‘allen dwalen en niemand deugt’, waardoor het al een stuk lastiger wordt om je als gelovige te verheffen boven niet-gelovigen en hen als ‘dwaas’ te zien en jezelf niet...

Toch is los quoten van de Bijbel heel gebruikelijk, hoezeer daarvan ook de betekenis kan omdraaien. Zo hoorde ik eens een voorganger instemmend een vers uit Job citeren. Hij besefte niet dat zijn tegeltjeswijsheid uit de mond van een van Jobs ‘vrienden’ kwam, een van de bad guys van het verhaal, waarover later staat dat zij ‘onjuist over God’ hebben gesproken...

Tip: lees 10 verzen voor en na je favoriete Bijbelquote.

2. De Bijbel voor jezelf lezen
‘Stille tijd’, zo heet het in protestantse en evangelische kring, als je een korte periode de Bijbel bestudeert en bidt. Dit is een prima gewoonte, maar besef dat de Bijbel hier niet voor bedoeld was. De Bijbel is geschreven in een tijd dat de meeste mensen analfabeet waren. De auteurs verwachtten dus dat de tekst werd voorgelezen in groepsverband en dat er dan over doorgesproken werd.

Dit is bijvoorbeeld de reden dat de Bijbel zo beknopt vertelt. Veel verhalen tellen maar 10 tot 15 zinnen. Dat komt ook omdat schrijfmaterialen duur waren en boekrollen erg kostbaar, maar ook omdat de auteurs ervan uitgingen dat er toch wel over werd doorgesproken. Ze zagen hun tekst niet als ‘af’, als de definitieve uitspraak, maar als een aanzet voor het gesprek en de preek in de synagoge of huiskerk.

Tip: laat de Bijbel voorlezen in een groep en praat erover door.

3. Geen schaamtecultuur herkennen
Alle vrouwen in de Bijbel hadden een hoofddoekje op. Dus als er eens een vrouw Jezus’ voeten met haar haren afdroogt, is dat nogal een dingetje. Dan heeft zij blijkbaar haar hoofddoek afgedaan, en dat in een kamer vol met mannen die niet haar familie zijn! Stel je dat eens voor in een kamer met islamitische mannen...

In de meeste culturen wereldwijd moet je vechten voor je bestaan. Daardoor ben je uiterst kwetsbaar. Er is nauwelijks sociale zekerheid. Er zijn geen verzekeringen, geen contracten, geen uitkeringen. Je familie is dat alles. Daarom doe je alles voor je familie. Dat is de reden van een schaamtecultuur.

Tip: lees een Bijbelverhaal en stel je de personen voor als Arabieren (zij zitten qua cultuur dichter bij de Bijbelse cultuur dan wij).
 

>> Bekijk ook tip 4 tot 6 voor Bijbellezen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons