100.000 bezoekers 'Kirchentag' Stuttgart

"30 procent van deelnemers jonger dan 30 jaar"

in Christelijk Nieuws

De Duitse president Joachim Gauck, Bondskanselier Angela Merkel, VN-secretaris Koffi Annan, secretaris Dr. Olav Fykse Tveit van de Wereldraad van Kerken, en tal van protestantse en christelijke kerkleiders maken deze week in Stuttgart hun opwachting voor de 35ste Evangelische Kirchentag.

100.000 mensen schreven zich in voor het volledige programma van de Kirchentag in Stuttgart, waaronder 57,7% vrouwelijke deelnemers en 5.000 buitenlandse deelnemers. Hoopgevend is dat 30% van de deelnemers nog geen 30 jaar is. Nog tot zondag krijgen zij een programma voorgeschoteld van meer dan 2.500 activiteiten.
 
De katholieke kerk wordt onder meer vertegenwoordigd door kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Duitse bisschoppen, kardinaal Lehmann en Gebhard Furst, de bisschop van Rottenburg-Stuttgart.

Inhoudelijk heeft deze Kirchentag een sterke maatschappelijke inslag. Thema's als de oecumene en zelfs de Reformatie, in het vooruitzicht van het Lutherjaar, komen uiteraard aan bod. Er is echter vooral ruim aandacht voor onderwerpen als het kerkasiel, vrede en vluchtelingen, democratie en de bescherming van de privacy (in een debat met Bondskanselier Merkel), de gevolgen van de crisis, de verhouding van christelijke waarden en economie of die tussen Kerk en Staat, evenals de rol van christenen in de Duitse samenleving. 

Opmerkelijk ook is de grote aandacht voor projecten van kerkopbouw en jongeren, die zelf enkele van hun projecten kunnen voorstellen.

Volgens secretaris Ellen Ueberschär van het organiserende Kirchentagcomité, wordt deze editie een 'Vredeskirchentag': "Vrede is een veelzijdige, ambivalente uitdaging. Daarbij is nog slechts zelden duidelijk wat de juiste weg is of wat de juiste overtuiging is die ons op weg kan zetten op het juiste vredespad. In Stuttgart stellen wij ons opnieuw de vraag naar vrede: vrede in de wereld, vrede in de samenleving en vrede in de kerk. Op vijf grote podia komen theologische, politieke, sociale en technologische onderwerpen aan bod, met thema's als schuld en verzoening, Europa in verandering, migratie en mensenrechten, globale partnerschap, mens en techniek en democratie."

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons