"Wie leeft zonder de Geest, leeft als een wees"

Ruben Flach in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

“Voor mij is een belangrijke tekst uit de Bijbel dat Jezus tegen zijn discipelen zegt: ‘Ik laat jullie niet als wezen achter’. Als je de Heilige Geest niet in je leven kent, dan ga je leven als een wees.”

Flach is de nieuwe directeur van Opwekking, bekend van de jaarlijkse Pinksterconferentie.  “De kern van Opwekking is dat we mensen bekend willen maken met wat de Heilige Geest wil doen in ons leven”, zegt Flach. “Vanuit een belangrijk principe: balans tussen Woord en Geest. Opwekking is nooit een stichting geweest die met alle golfbewegingen is meegegaan. We hebben steeds de stabiliteit gezocht in het Woord van God. Dat heeft ervoor gezorgd dat het een plek is geworden waar zoveel mensen uit zoveel verschillende kerken zich thuis voelen. Omdat we niet in extremen vallen, maar wel open staan voor datgene wat de Geest wil doen in de levens van mensen”

Derde generatie
Flach woonde lange tijd in Brazilië, waar hij als kind naartoe emigreerde met zijn ouders, die zendelingen waren. In Nederland werkte hij de afgelopen jaren als mediator namens de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten. Ook die gemeenten worstelen met de jonge generatie, zegt hij. “Dat vraagt ons op een andere manier kerk te zijn. In de evangelische beweging merk je dat een derde generatie nu opkomt. Die zit er wat anders in dan de eerste en tweede generatie die nog mee hebben gemaakt dat die evangelische beweging ontstond, en die nog heel goed wisten waarom ze die evangelische beweging waren. Die derde generatie moet daarin haar eigen identiteit ontdekken”.

Ook voor zoekers
Flach kondigt verder aan van de jaarlijkse Opwekking-conferentie nog meer een plek te willen maken waar ook ‘zoekers’ terecht kunnen. Flach: “Ik merk dat er breed een verlangen is dat Opwekking steeds meer een plek wordt waar niet-christenen God kunnen ontmoeten. Ik vind het ook mooi om te luisteren naar die mensen. Waar vraagt iemand om die God nog niet kent? Waar is die persoon naar op zoek?” Dat vraagt wel aanpassing in de programmering, aldus Flach.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek met Ruben Flach is zaterdagavond 21 februari 2015 uitgezonden op NPO Radio 5.

Bekijk de uitzending

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons