Wel eens kippenvel gekregen van een toespraak?

Blogger Iris wel tijdens haar bezoek aan Joyce Meyer

in Geloven

“Als je je examen niet goed genoeg maakt, ben je gezakt. Bij God werkt dat niet zo, Hij geeft je oneindig veel kansen, zelfs als we de grootste fouten maken”. Dit was één van de eyeopeners die de Amerikaanse Bijbellerares Joyce Meyer vorige week deelde in Ahoy.

Samen met 11.000 anderen uit Nederland, en zelfs mensen uit Azië, Amerika en Australië, luisterde ik naar wat Joyce Meyer te vertellen had. Vanuit haar eigen ervaring vertelde ze over God; hoe Hij bij al haar situaties betrokken was. Hoe zij de trauma’s uit haar jeugd, waarin zij seksueel misbruik werd door haar vader, heeft kunnen overwinnen. Ze vertelde dat ze door Gods Woord de kracht heeft gevonden om haar vader te vergeven en de laatste jaren zelfs voor hem heeft kunnen zorgen.

Eigen dingetje
Joyce Meyer staat midden in het leven en gaat geen onderwerp of situatie uit de weg. En dat op 71-jarige leeftijd. “God moet altijd de eerste plek hebben, niet alleen op zondagochtend. Jezus is niet gestorven zodat we ons ‘eigen dingetje’ kunnen doen. Hij wil een persoonlijke relatie met ons en al onze zonden zijn vergeven. Er is niets gebeurd waar je je niet van kunt herstellen.”

Kippenvel
“God wil ons niet alleen gelukkig zien in de Hemel, maar ook tijdens de reis er naar toe. Hij wil dat we genieten van het leven. Als we genieten van de kleine dingen, de zon die opkomt, een nieuwe dag die aanbreekt, of zelfs van de file waar je in staat, dan zitten we de tegenstander van God, de duivel, dwars. En als we hem echt dwars willen zitten, moeten we vooral van onszelf genieten! Wat houdt ons nog tegen?” Van die woorden kreeg ik kippenvel.

Onsamenhangend
De toespraken van Joyce waren niet echt een samenhangend geheel. Ze vertelde wat er op haar hart lag. Ze liet zich inspireren door de Heilige Geest. “Hoe meer je leert, hoe meer je groeit en verandert. Ik zit nog steeds in dat veranderproces. Ik ben nog steeds niet waar ik moet zijn. Maar gelukkig ben ik niet meer waar ik was. Soms zijn we ontmoedigd als we ons realiseren dat we nog zo ver moeten. Maar we moeten vieren dat God ons al zo ver heeft gebracht.” Toen een televisie-interviewer haar eens vroeg welke opleiding ze volgde, antwoordde zij: ‘De school van de Heilige Geest, en iedereen wordt toegelaten’.

Trek je jas aan
Al met al gaf Joyce inspirerende woorden die stof tot nadenken opleverden. Maar als ik voor mezelf mag spreken is het de kunst om deze positiviteit vast te houden. Zelf hoor ik vaak op zondagochtend een mooie toespraak, die ik op maandag alweer vergeten ben. Ik denk dat we moeten proberen deze bemoedigingen mee te nemen in ons dagelijks leven. Niet alleen maar aanhoren, maar ook toepassen. Joyce had daar een mooi voorbeeld van: “Je kunt een mooie jas in de kast hebben hangen, maar als je hem niet aantrekt, heb je er ook niets aan.”

Hetzelfde is als de liefde van God. Hij geeft ons al Zijn liefde, maar we moeten ons er wel voor openstellen. We moeten actief bezig blijven met ons geloof, we kunnen altijd verder groeien. En dat is precies wat Joyce mij heeft laten inzien: “Neem God overal mee naar toe, waar je ook gaat. Betrek Hem bij alles wat je doet, ook in minder goede situaties.”

Iris van Bruggen

Deze blog is geschreven door Iris van Bruggen. Iris loopt stage bij de EO en was hiervoor aanwezig bij het Joyce Meyer event in Ahoy op zaterdag 9 mei 2015.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons