Student verbreekt religieuze regels om kind te redden

in Christelijk Nieuws

Je tulband afzetten om een mens in nood te helpen: voor ons lijkt het een simpele en logische stap, maar in de wereld van de sikhs ligt zo'n thema heel wat gevoeliger. Geen wonder dus dat een 22-jarige student uit Nieuw-Zeeland felicitaties van over de hele wereld ontvangt omdat hij de strikte religieuze regels verbrak.

Het 5-jarige jongetje werd aangereden in de straten van Takanini, Nieuw Zeeland door een auto, vlak voor het huis van Harman Singh. Harman rende onmiddellijk naar buiten om te kijken wat er loos was: “Ik zag een kind op de grond liggen, terwijl een vrouw hem vasthield. Zijn hoofd bloedde, waardoor ik besloot om mijn tulband af te doen en deze onder zijn hoofd neer te leggen.”

Ondanks dat het in het Sikhisme strikt verboden is om je tulband af te doen, twijfelde Harman geen moment: “Ik dacht totaal niet na over de tulband, maar dacht alleen maar aan het feit dat het kind iets nodig had om het bloeden van zijn hoofd te stoppen”. Harman Singh bleef net zolang bij de jongen op de grond zitten, totdat eerst zijn moeder en later de ambulance arriveerden. De situatie zag er in eerste instantie ernstig uit, maar gelukkig maakt het jongetje het nu weer wat beter. Hij ligt in stabiele conditie in het ziekenhuis. 

Gagan Dhillon was een toevallige getuige. "Er was al genoeg hulp, maar als sikh ken ik de waarde van de tulband als geen ander. Sommige mensen sterven nog liever dan hun hoofddeksel te moeten afzetten. Hij wilde gewoon het leven van dat jongetje redden."

In het Sikhisme mogen de aanhangers hun haar niet knippen. Om dit bij elkaar te houden dragen ze een tulband. De tulband staat symbool voor discipline, integriteit, nederigheid en spiritualiteit en mag enkel afgezet worden in de beslotenheid van hun huis. Normaal gebeurt dat zelfs enkel als ze hun haar wassen.

Bron: Metro Nieuws / De Morgen.be

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons