Schietpartij na toespraak Geert Wilders 'Freedom of Speech'

"Ik dank God dat het arrestatieteam het ergste heeft voorkomen''

in Christelijk Nieuws

Twee onbekenden hebben het vuur geopend bij een bijeenkomst in een voorstad van Dallas, waar Geert Wilders een van de belangrijkste sprekers was."Ik had net op het event een half uur gesproken over Freedom of Speech en cartoons en de gevaren van de islam."

(imported body)

De mannen kwamen in een auto aanrijden en openden het vuur op een agent, die gewond raakte, maar niet levensgevaarlijk. Andere agenten schoten de twee daarna dood. De omgeving van het gebouw in Garland werd door de politie afgegrendeld. De schietpartij vond plaats rond 19.00 uur plaatselijke tijd, toen de bijeenkomst ten einde liep.

Dichtbij
In een reactie per sms liet Geert Wilders de NOS weten: "Ik had net op het event een half uur gesproken over Freedom of Speech en cartoons en de gevaren van de islam en was net vertrokken toen het gebeurde. Vreselijk. Komt wel heel dichtbij zo. Hoop dat gewonde agent het goed maakt. Is aanslag op vrijheid van meningsuiting. Onacceptabel. Enige gepaste antwoord is: doorgaan. Maar makkelijk is het niet zo."

Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. ,,Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen'', schrijft hij erbij.

Song and prayer
De zaal waar de bezoekers nog zaten, is direct na de schietpartij afgeschermd. Een van de aanwezige meldt via Twitter dat het publiek daarop in gezamenlijk gezang en gebed aanhief.

Geschrokken
Minister van Buitenlandse Zaken Koenders twittert dat hij Wilders gesproken heeft. Koenders is geschrokken en verontrust door de gebeurtenissen in Garland. De bijeenkomst werd georganiseerd door de anti-islamorganisatie American Freedom Defense Initiative. ,,Dit is een aanslag op het vrije woord'', reageerde organisatrice Pamela Geller. Bezoekers zijn opgevangen in een nabij gelegen school.

Humor
Tijdens zijn toespraak noemde Wilders dat de islam geen humor kent. Bij die bijeenkomst werd ook een wedstrijd met Mohammed-tekeningen gehouden. Wilders nodigde de organisatoren uit naar Nederland. "Ik nodig jullie uit naar Nederland te komen met deze tentoonstelling. Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen", aldus Wilders in zijn toespraak volgens de tekst die door de PVV is verspreid. "Wij hebben humor en zij niet", aldus Wilders over de islamitische cultuur. "Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding."

Jihadist
Een van de twee mannen die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas hebben aangevallen, was Elton Simpson uit de stad Phoenix in Arizona. Hij was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Ongeveer vijf jaar geleden werd hij veroordeeld voor plannen om naar Afrika af te reizen. Dat meldde de zender ABC maandag op basis van een bron binnen de recherche FBI. Die dienst zou bezig zijn het huis van de man te doorzoeken. Volgens de aanklagers wilde Simpson in 2010 naar Afrika gaan om zich in Somalië aan te sluiten bij de jihad, maar de rechtbank in Arizona vond dat daar niet genoeg bewijs voor was. Wel had hij tijdens zijn verhoor gelogen over zijn reisplannen.

 

Het is nog niet bekend wie de tweede schutter was. Beide mensen werden doodgeschoten door de politie.

Bron: ANP/NOS / Foto: Twitter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons