Recht en waarheid

BLOG van Johan Snel

in Christelijk Nieuws

Alle islamistische terreurgroepen in het Midden-Oosten zijn geschapen door het Westen. Dat meent tenminste de voornaamste christelijke leider van Egypte. De koptische paus, Tawadros II, bezoekt deze dagen Nederland.

Het Oosten schept geen geweld. Alleen het Westen doet dat, stelt de kerkleider in een tv-interview. Moslims en christenen in het Midden-Oosten zijn vredelievend en gematigd. Extremisme en geweld – dat is iets van buitenaf, iets van het Westen.  

Invasies
Het is waar, natuurlijk. De orgie van geweld die door Irak en Syrië trekt, en eerder al door Afghanistan, is het direct gevolg van hopeloos ontspoorde Amerikaanse invasies.
Extremisme gedijt in de chaos en stateloosheid die de invallen hebben veroorzaakt, ziet zichzelf vaak als het enig rechtvaardige antwoord op alle onrecht en ellende. En maakt alles nog weer erger.
Maar hebben cynische westerse machten de terreurgroepen opgezet? Zoals de Amerikanen ooit Bin Laden financierden – echt waar – en Saddam Hoessein bewapenden bij zijn oorlog tegen Iran?Lijkt me niet. Op dat punt hoeven we de koptische paus niet te volgen – en is het eerder tijd voor een goed gesprek bij een goed glas Egyptische wijn. Als hij toch op bezoek is. 

Gestaald
Bijvoorbeeld over zijn andere punt: ‘Onze’ moslims en christenen moorden niet, daar zit iets anders achter. Al dat geweld en extremisme is iets totalitairs, typisch westers, niet iets waar oosterlingen zich in herkennen. Daar heeft hij een punt. Het extremisme van IS trekt vooral internationale jongeren, eerder westers en hypermodern dan lokale plattelanders. Tallozen hebben het al opgemerkt: hun harde ideologie is een natuurlijke opvolger van even wrede communistische terreurgroepen in het nabije verleden.
Moeten we het niet hebben over het enig mogelijke antwoord op al dit geweld?

Recht doen
Zoals we dat hebben geleerd van Kenji Goto? De jonge Japanse journalist, een christen, kennen we sinds hij in januari samen met een landgenoot door IS werd onthoofd.
Maar het ging hem helemaal niet om IS. Kenji Goto berichtte als journalist overal ter wereld over vluchtelingen, armoede, aids. Journalistiek zonder waarheid is een leugen, wist hij. En zonder recht nog meer.
Recht doen, de waarheid vertellen, daarvoor leefde Kenji Goto. Zoals een waarheidszegger, Jesaja, duizenden jaren geleden schreef: overal waar het recht verdrongen is en de waarheid struikelt op straat.

Dat, van die profeet en die journalist, dat delen we met onze hoge gast uit Egypte. Recht en waarheid bestaan – en zijn het enige antwoord op IS. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons