"Raak me niet aan, ik draag een bom"

Spanning en verdriet in getroffen kerken Pakistan twee maanden na de aanslagen

in Christelijk Nieuws

Twee maanden geleden kwam Abysheik om het leven toen moslimextremisten een bom lieten ontploffen bij de ingang van de Christ Church in de Pakistaanse stad Lahore. Op hetzelfde moment werd er ook een bom tot ontploffing gebracht in de katholieke kerk een paar straten verderop. In totaal waren er 24 doden en 90 gewonden te betreuren.

Met een bedroefd gezicht staat moeder Shaheen bij de ingang van de kerk. Aan de buitenmuur van het kerkgebouw hangt een muurposter van haar tienjarige zoon Abysheik. Ze buigt haar hoofd, kust de foto en begint vervolgens onbedaarlijk te huilen.
"Abysheik vroeg wat geld om een kaars te kopen die hij in de kerk wilde aansteken", vertelt Shaheen. "Toen hij terugliep, werd hij bij de ingang van de kerk eerst beschoten door de extremisten en daarna getroffen door de bom die tot ontploffing werd gebracht. Ik ben naar buiten gegaan en heb hem zelf bij de ingang van de kerk gevonden. Zijn lichaam was zwaar gehavend".

Spanning
Twee maanden na de aanslag op twee kerken in Lahore is de sfeer in Yohannabad, de wijk waar de aanslag plaatsvond, nog steeds gespannen. Rond de kerk staan meerdere gewapende bewakers die de omgeving scherp in de gaten houden. Ook bovenop de kerkmuur staat een bewaker met een geweer in de aanslag. Christenen voelen zich in de steek gelaten omdat de overheid ze volgens hen niet beschermt. Dit terwijl het aantal  aanvallen op kerken en christenen de laatste jaren is toegenomen. Uit woede zijn na de aanslag christenen de straat op gegaan en hebben twee moslims gelynched en vervolgens in brand gestoken. Hoewel deze wraakactie door veel christenen wordt veroordeeld, is er bij sommige gelovigen ook begrip. "Dit was een terroristische aanslag. Je mag je zelf toch wel verdedigen?", reageert één van de oudere kerkgangers vlak voordat hij de kerk inloopt.
De kerk stroomt rond 9 uur ‘s ochtends behoorlijk vol, maar volgens dominee Irshad Ashknaz is het aantal bezoekers in de dienst nog steeds veel minder dan voor de aanslag. "Er zitten er zo’n zevenhonderd mensen in de kerk, voor de aanslag waren dat er bijna twee keer zoveel. Velen zijn bang en durven niet naar de kerk te komen."

Held
Bij de kerk staat ook Nazbanoo (foto boven artikel). Ze staart naar een grote afbeelding van haar zoon Aakash die aan de muur hangt. Aakash was vrijwillige bewaker van de Rooms Katholieke Kerk. "De extremisten wilden de kerkzaal in, maar mijn zoon heeft ze tegen gehouden. Een van de extremisten zei: ‘Raak me niet aan, ik draag een bom bij me.’ Aakash antwoorde: ‘Ik ga liever dood, dan dat ik je toegang geef tot de kerk.’ Vervolgens is de bom ontploft en is hij om het leven gekomen. Ik ben erg trots op wat hij gedaan heeft. Hij is een held."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons