Pinksteren | 'Spreken voor bijzondere mensen is heerlijk!'

Wilkin van de Kamp blikt vooruit op Opwekking

in Mediatips

De jaarlijkse pinksterconferentie Opwekking staat voor de deur! Tienduizenden gelovigen dompelen zich vier dagen lang onder in woord, zang en Geest. Spreker Wilkin van de Kamp opent het festijn in zowel de Grote Tent als in de Bijzondere Mensen Tent. EO Geloven vraagt waar hij naar uit kijkt èn of hij al een tipje van de sluier wil oplichten.

Wilkin, wat maakt dat je zin hebt in Opwekking?
"Ik heb twee spreekbeurten: de openingsdienst op vrijdagavond in de Grote Tent, maar ik mag ook de  openingsdienst in de Bijzondere Mensen Tent verzorgen, zaterdagochtend. Dit zijn twee totaal verschillende diensten, met heel verschillend publiek. Ik zie erg uit naar beide diensten, maar vooral naar die van zaterdagochtend."

Leg eens uit, een Bijzondere Mensen Dienst?
"Om te beginnen: als je niet kunt improviseren, moet je nooit gaan spreken voor mensen met een verstandelijke beperking. Je weet bij een Bijzondere Mensendienst namelijk nooit wat er gebeurt en waar de dienst naartoe gaat. Dat klinkt als een goede Pinksterpreek, toch? 

Er komen uit het publiek altijd reacties, primair en onbevangen! Nog voordat ik er sta, maar ook tijdens de toespraak. Hierdoor wordt heel duidelijk zichtbaar wat er leeft aan gevoelens en vragen. In een 'gewone dienst' is dat alleen onderhuids te voelen. Bijzondere mensen zijn prachtig! Dat is toch juist ook Pinksteren; ontvangen als een kind.

Ik vind het heerlijk om me hierin te bewegen, samen met die groep. In de Bijzondere Mensen Tent is het voor mij altijd feest."

Terug naar de grote samenkomsttent: wat hoop je dat mensen meenemen uit je toespraak?
"Op dit moment dwalen er zo'n zeven preken door m'n hoofd. Ik weet dus nog niet precies wat het gaat worden, maar het thema staat voor mij vast: Ik ben één van wij.

We komen uit honderden verschillende kerken, maar we zijn één lichaam van Christus. Dat is Pinksteren; samen de eenheid in Christus vieren.

Vanuit onze cultuur, in dit land, maar ook in de kerken, denken we vooral in 'ik'. Maar God zegt 'wij' en Jezus zegt 'wij'. Het wordt tijd dat wij dit ook gaan zeggen!

Dus niet meer 'jouw kerk, mijn kerk'?
"Ik hoop zo dat de mensen gaan beseffen dat wat er in hun kerk gebeurt, ook over mij gaat. En wat er in mijn kerk gebeurt, gaat over joú. Het is bij God onmogelijk om te spreken over jouw kerk of mijn kerk. We hebben een wij-kerk. Niemand van ons is zo goed als wij allemaal samen. Dat is ook de kracht van Gods Geest: de eenheid die we zijn als kinderen van God.

Als je om je heen kijk in Nederland en Europa, dan zie je dat de vorm van de kerk verandert. Heel snel zelfs. Laten we niet vastzitten aan de vorm, de christenen zijn de kerk, het lichaam van Christus. Daarom zijn we verbonden met elkaar. Laten we samen optrekken en nieuwe generaties  heel veel ruimte geven.

Wat ik hoop is dat we een heel ander beeld krijgen van de kerk in Nederland en de kerk in de wereld."

Is spreken nog spannend voor je?
"Op het moment zelf komt mijn verhaal er altijd heel anders uit dan wat ik van tevoren gedacht had. Maar dit vind ik juist leuk, ik ervaar dit als het feest van de Geest. Ik word zelf ook verrast door wat God wil doen op dat moment.

Vrijdagavond komt er ook een eerste oproep tot bekering en vervulling met de heilige Geest. ik ben vol verwachting!"

Bekijk hier het programma van Opwekking 2015.

Wilkin van de Kamp

Wilkin van de Kamp wist al heel vroeg dat hij zou gaan werken in het koninkrijk van God. Dat is allemaal uitgekomen, want hij is voorganger, schrijver, en tv-presentator.Wilkin heeft jarenlang gewerkt als muziektherapeut voor mensen met een verstandelijke beperking. In het verleden organiseerde hij regelmatig kerkdiensten voor bijzondere mensen. Ook is Wilkin bekend van zijn onderwijs over bevrijdingspastoraat.

 Kort geleden is Wilkin op bezoek geweest bij Andries Knevel. Je kunt dit gesprek hieronder bekijken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons