Niet naar de meubelboulevard, maar wat dan wel?

Hoe vier jij Hemelvaart?

in Geloven

Het is niet zomaar een doordeweekse donderdag. Het is Hemelvaart! Alleen... hoe vier je Hemelvaart? Wat is een gepaste manier voor mannen, vrouwen èn kinderen om invulling te geven aan de vrije donderdag? EO Geloven zet een aantal mogelijkheden op een rij.

Veel kerken hebben op Hemelvaartsdag een kerkdienst waarin extra aandacht wordt gegeven aan de gebeurtenis tussen Pasen en Pinksteren. Daarnaast organiseren diverse christelijke organisaties landdagen en festivals voor hun achterban, zoals de Landdag van Israël en de Bijbel, het Vernieuwingsfestival van het Evangelisch Werkverband of een familiedag van Johan Maasbach Wereldzending. 

Door de eeuwen heen
Er is al een geschrift uit de vijfde eeuw dat er zoiets als Hemelvaartsdag gevierd wordt. Vanaf de middeleeuwen is het in ieder geval zeker dat Hemelvaart een echte feestdag was. De priesters hielden in die tijd de nacht voor Hemelvaart een wake. Tijdens de middeleeuwen werden er ook andere tradities ontwikkeld . Zo werd de eerste fruitoogst van het seizoen om Hemelvaartsdag gezegend. in Engeland werd zelfs een optocht, een soort fruitcorso georganiseerd.

Dauwtrappen
Een nog steeds levende traditie is het dauwtrappen op Hemelvaartsdag. In alle vroegte worden natuurwandelingen gehouden. In het verdere verleden stonden mensen al om 3 uur ‘s nachts naast hun bed om met blote voeten door het natte gras te lopen. Tegenwoordig worden de wandelingen op een iets later tijdstip georganiseerd.

Jaarmarkten en braderieën
Inmiddels is het ook traditie om op Hemelvaartsdag jaarmarkten en braderieën te organiseren, net als allerlei festivals, zoals het jazzfestival in Breda, Jannarok in het Twentse Diepenheim, Klomppop in Overzande in Zeeland, Dauwpop in Hellendoorn.

Stoomtreindag
Hemelvaart is ook de nationale stoomtreindag. Op verschillende plaatsen in het land kun je op feestelijke wijze een ritje maken met een oude stoomtrein. Met een beetje fantasie is de link met 'in de wolken' niet lastig te leggen, toch?!

Lezen | Hemelvaart? De belofte dat Jezus komt!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons