Matthew VanDyke traint christelijke militie in Irak

Doel: verdedigen tegen het oprukkende IS-leger

in Christelijk Nieuws

Matthew VanDyke, bekroond Amerikaans documentairemaker, traint een christelijke militie in Noord-Irak. Dit doet hij niet alleen, maar samen met een aantal andere Amerikaanse veteranen. Doel: zich verdedigen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat, die zijn vrienden James Foley en Steven Sotloff al eerder onthoofdde.

Na de onthoofding van zijn collega’s en vrienden James Foley en Steven Sotloff wilde VanDyke niet langer toekijken naar de gruwel van de IS. Hij besloot actie te ondernemen. ‘Als je in iets gelooft, dan moet je naar buiten gaan en iets doen in plaats van gewoon je duim op te steken naar de tv vanuit je sofa’, zei hij volgens USA Today.

SOLI
En dus richtte VanDyke vorig jaar Sons of Liberty International (SOLI) op: een 'veiligheidsorganisatie die kwetsbare populaties opleidt om zichzelf te verdedigen tegen terroristen en rebellen'. SOLI is een non-profitorganisatie, vrijwilligers die 'willen optreden waar de regeringen van de internationale gemeenschap falen'.

Christenen verdedigen
SOLI trainde afgelopen winter een militie van Assyrische christenen op een geheime locatie in de Vlakte van Nineve in Noord-Irak, de Nineveh Plains Protection Unit (NPU). De bevolking van de Nineveh-vlakte is overwegend christelijk. Zij vrezen uitroeiing door de radicaalislamitische IS-strijders. SOLI wil hen trainen om zich te verdedigen tegen het oprukkende IS-leger.

Bron: Knack.be 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons