"Joodse Spelen" voor het eerst in Duitsland

107 Joodse Nederlanders naar European Maccabi Games

in Christelijk Nieuws

Deze zomer zullen voor het eerst in de geschiedenis de Europese Maccabi Spelen gehouden worden in Duitsland. Deze spelen worden elke vier jaar gehouden tussen de Europese joden die in de diaspora leven.

Het is historisch dat de European Maccabi Games in Berlijn plaatsvinden, de plek waar in 1936 joodse sporters werden uitgesloten van de Olympische Spelen. Met deze lokatie wil de organisatie dan ook een boodschap uitzenden van tolerantie en openheid tegen het groeiend anti-semitisme en racisme in Europa. In totaal zullen er duizenden sporters uit 35 landen meedoen. Ook Nederland is vertegenwoordigd met 107 Joodse sporters.

Veilig
Chef de Mission Gidi Markuszower is tevreden over de Nederlandse delegatie. "Vier jaar geleden waren er 70 sporters, nu 107. Gezien de kleine Joodse gemeenschap in Nederland is dat best veel." Nederland doet onder andere mee aan hockey, voetbal, dressuur, triatlon, tennis en bridge. "Met name bij bridge en dressuur hebben we mensen uit de top. Maar we hebben geen sportieve doelen gesteld. Het belangrijkste is dat het veilig en leuk is, en dat we elkaar leren kennen. Al is het natuurlijk altijd mooi als je kunt juichen omdat iemand uit je delegatie wint."

Wannsee
In het programma is er zeker aandacht voor de historie, benadrukt Markuszower. "Deze spelen hebben ook een educatief doel, met name naar de jongere generatie Joden. Zo gaan we de eerste dag naar historische plekken in en om Berlijn, zoals  de Wannsee." Tijdens de 'Wannsee-conferentie' in 1942 besloten de Duitse leiders dat alle Joden uitgeroeid moesten worden.

Holocaust
De Europese Maccabi Spelen worden al sinds 1929 georganiseerd. Maar in de geschiedenis gaapt een groot gat door de Holocaust: na de spelen van 1929 (Praag) en 1930 (Antwerpen) duurde het tot 1959 voordat in Kopenhagen de draad weer opgepakt werd.

Bezoek de Maccabi Games op internet: website, Facebook of Instagram 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons