'Jihadisten uit op kloof tussen moslims en christenen'

"Enige oplossing is bidden om vrede, om beëindiging van de oorlog"

in Christelijk Nieuws

Als de jihadisten in Syrië de overhand krijgen, zal de haat tussen de godsdiensten toenemen. Dat heeft de melkitisch-katholieke patriarch van Damascus, Gregorius III Loutfi Laham, gezegd in een interview met de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

(imported body)

"Het is het doel van de jihadisten om haat te zaaien tussen christenen en moslims. Het gevaarlijkst is wanneer haat bezit neemt van de harten. Wij werken daarom samen met de imams, zodat dit niet gebeurt."

Tot de Syrische burgeroorlog in 2011 begon leefden moslims en christenen er in relatieve harmonie. "Maar hoe langer deze oorlog duurt hoe meer wij deze relatie dreigen te verliezen", aldus Laham.

Kerken vernietigd
Volgens de patriarch zijn tot op heden meer dan honderd kerken van verschillende denominaties vernietigd. Hij schat dat tot rond tweeduizend christenen, zowel soldaten als burgers, zijn omgekomen.

Gebed
Ook wijst hij op het grote belang van het gebed voor de beëindiging van de oorlog. "Het is volkomen onjuist om te denken dat de westerse christenen de christenen in het Oosten kunnen helpen door hen wapens te geven. De enige oplossing is vrede. Wapens zijn niet afdoende. Elke oorlog eindigt aan een ronde tafel waaraan een oplossing wordt gezocht."

Bron: Kerk in Nood

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons