Islamitische staat nadert Bijbelse ruïnes Palmyra

Grote vrees allesomvattende vernietiging door IS extremisten

in Geloven

De strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naderen een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra. Gevreesd wordt dat de soennitische extremisten de imposante ruïnes in de oase zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak met zaken uit de oudheid deden. De stad wordt meerdere malen in de Bijbel genoemd.

(imported body)

Tadmur is Arabisch voor 'wonder' en is de huidige naam van de stad die ooit door de Romeinen Palmyra werd gedoopt. Tadmor wordt in de Bijbel tweemaal genoemd: in 1 Koningen 9:18 en 2 Kronieken 8:4 waar genoemd wordt dat Salomo de stad versterkte.

Alles vernietigen
Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde dat ,,ze (IS) daar alles vernietigen'' als ze de kans krijgen. Verscheidene media meldden donderdag dat de extremisten in de omgeving van Tadmur burgers hebben vermoord.

Syrische troepen vechten vlakbij de Syrische stad Tadmur, ruim 200 kilometer ten noordoosten van Damascus, met de jihadisten van IS.

Palmyra is de grootste toeristische attractie in Syrië. De stad wordt wel genoemd de stad van duizend zuilen.  Ook wel "De Oase", want er was een warmwaterbron die een weldaad was voor de karavanen van de zijderoute uit China.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons