In memoriam | Legende B.B. King begon in de kerk

"Jesus gave me water"

in Mediatips

De Amerikaanse blueslegende B.B. King is vannacht op 89-jarige leeftijd overleden. King, wiens werkelijke naam Riley Ben King was, was geboren tussen de katoenplantages van Itta Bene, in de staat Mississippi. Als kind plukte hij katoen om zijn moeder aan extra inkomen te helpen. De muziek waarmee hij het eerst in aanraking kwam, was gospel, in de kerk. Van de predikant leerde hij gitaar spelen.

Snel ontwikkelde King zijn eigen muzikale vaardigheden in de kerk bij het zingen van gospel. Met hulp van zijn neef verfijnde hij zijn gitaartechnieken en begon zich toe te leggen op Blues muziek. Op een dag kwam de muziek van King live op een Amerikaans radiostation, een station dat juist een draai had gemaakt door enkel zwarte muziek te spelen, iets wat zeer opmerkelijk was toen. On air kreeg King de naam Blues Boy, wat uiteindelijk B.B. werd.

Zijn succes was in 1969 aanleiding voor het eerste bezoek aan Europa. Een jaar later nam hij voor het eerst een plaat op met rockmuzikanten. Sindsdien liep zijn carrière op rolletjes. Hij werkte ook hard om zijn gokverslaving te financieren. Daarnaast werkte hij onopvallend om gevangenen entertainment te bezorgen.

B.B King wordt gezien als één van de grootste bluesartiesten aller tijden. Het muziekblad Rolling Stone plaatste King op de derde plaats in een lijst van de honderd beste gitaristen. Op zijn naam staan diverse muziekuitgaven waarin hij spirituals zingt. Deze traditionele religieuze volksliederen van Afro-Afrikaanse afkomst zijn de voorloper van de gospelmuziek.

De gezondheidstoestand van King was de laatste tijd zeer slecht. Onlangs werd bekend dat hij palliatieve zorg kreeg.

Bron: ANP / Foto: ANPFoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons