'Ik moest vrij worden van dogma's'

Pieter-Jan Leusink in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

Muzikant en dirigent Pieter Jan Leusink moest vrij worden van alle dogma's, vormen en regels die hij had meegekregen uit zijn streng-gelovige opvoeding. Zijn vader had een bekering meegemaakt toen Pieter Jan 10 jaar was. 'Alles sloeg om, de tv moest de deur uit, opera heette van de duivel'.

Pieter Jan verzette zich en probeerde zijn eigen weg te vinden. 'Op het podium moet ik vrij zijn om alles wat ik voel tot expressie te laten komen'. Hij had ongelooflijk veel last van faalangst, totdat hij zich, op aanraden van dirigent David Willcocks uit Cambridge, die in hem geloofde, binnenstebuiten keerde in een sensitivitytraining. 'Toen werd afgebroken hoe ik gevormd was. Het was een harde leerschool, maar de mooiste tijd van mijn leven. Toen kwam ik er achter: ik ben anders dan hoe ik geleefd heb. Sindsdien wist ik wat ik wilde', vertelt hij in Onderweg.

Het koraal 'Wenn ich einmal soll scheiden' uit de Matthäus Passion raakt Leusink diep. 'Dan voel ik me een gezegend mens. Dankbaar, maar ook melancholisch'. Meer zegt hij er niet over, hoezeer Elsbeth Gruteke hem ook uitnodigt. 'Geloven doe je in iets wat je niet ziet en wat niemand weet. Hoe meer ik daar niet over praat, hoe beter ik me voel. Het is zó persoonlijk, hoe moet ik daar nou over vertellen. Het lukt mij niet'.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur en via de website www.eoradio5.nl Pieter Jan Leusink speelde de hoofdrol in de film "Erbarme Dich".

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons