'Ik ben een bijrijder van God'

Jolanda Omvlee in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

Jolanda Omvlee, directeur van Compassion Nederland, was gewend “achter het stuur te zitten”. Totdat ze op Cuba leerde ze dat veel dingen niet maakbaar zijn, vertelt ze in Onderweg. 'Daar ontdekte ik dat ik de bijrijder van God ben’. Al vanaf de kleuterschool in Nijverdal was ze altijd bezig kinderen die het moeilijk hadden, verder te brengen. ‘Ik houd ervan jonge mensen tot bloei te zien komen’.

Rond het jaar 2000 liet ze alles achter om 4 jaar op Cuba te gaan wonen met haar gezin, officieel als student Spaans. Dat viel niet mee. ‘We werden gecontroleerd en het systeem belemmerde en onderdrukte alle initiatief. Ik was boos, ik lag op m’n knieën met gebalde vuist naar boven en zei tegen God: “Hebt U niet iets beters voor ons”? Daarna veranderde er niets om mij heen, maar wel binnen in mij. Ik vocht niet meer tegen de omstandigheden. Het was goed zoals het was’.

Compassion helpt wereldwijd 1,6 miljoen kinderen, bijvoorbeeld door ze naar school te laten gaan, maar vooral door ze het besef te geven dat ze geliefd en gekend zijn. Jolanda gaat later dit jaar aan de slag bij Compassion International.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons