Hanna Verboom geeft vermoorde studenten gezicht

"Hoe kan de wereld dit zo snel vergeten!?"

in Christelijk Nieuws

De moord op 148 studenten in Garissa (Kenia) kreeg maar heel even aandacht in de internationale media. Tot verontwaardiging van actrice Hanna Verboom. Haar tweet hierover was voor de EO aanleiding om samen met Hanna naar Kenia af te reizen en een gezicht te geven aan de slachtoffers.

Hanna’s machteloze tweet trok de aandacht van EO-verslaggever Hans van der Steeg, die in Dit is de Dag Reportage (uitzending op zaterdag 9 mei om 21.15 uur op NPO2, bekijk hier alvast het uitgebreide internetverhaal) met haar afreist naar de universiteitsstad Garissa.

De stad ligt vlakbij de grens met Somalië, waar de radicaal-islamitische terroristen vandaan kwamen. “De vorige avond vond ik het al vreemd dat de lantaarnpalen bij de universiteit defect waren. Zó grondig hadden de terroristen van Al Shabaab hun aanval kennelijk voorbereid,” zegt de 24-jarige christen Ephantus Mwangi. Hij is een van de overlevenden van de aanslag, die in de uitzending voor het eerst terugkeert naar de universiteit in Garissa.

Naarmate ze dichter bij de universiteit komen, neemt de spanning bij Ephantus toe. Eenmaal op de campus aangekomen, kijkt hij bij elk geluid en elke beweging verschrikt om zich heen en gaat hij steeds zachter praten.

Hij laat Hanna en Hans zijn kamer zien. Ze kunnen er alleen door het raam een blik in werpen, vanwege explosieven mag niemand mag het gebouw in. “Kijk, daar ligt mijn telefoon zelfs nog. Toen ik het schieten hoorde, ben ik meteen gaan rennen. De kogels vlogen me om de oren terwijl ik over het prikkeldraad van de omheining klom.” Hij kent veel medestudenten die stierven door het geweervuur van de terroristen, die het duidelijk op christenen gemunt hadden.

Kind van ontwikkelingswerkers
“Gaan deze jonge mensen ooit weer studeren?” vraagt Hanna zich vertwijfeld af, als ze aan de getraumatiseerde overlevenden denkt. Ze kent Kenia, omdat ze als dochter van ontwikkelingswerkers in het land heeft gewoond. “Die terreurdreiging ken ik helemaal niet uit mijn jeugd, terwijl het land nu – na zijn eigen 9/11 – compleet in angst leeft.”

“Het maakt me boos dat de wereld dit drama nu al weer lijkt te zijn vergeten. Het onderwijs in Kenia is met deze aanslag een zware slag toegebracht, terwijl dat voor de ontwikkeling van dit land juist zo belangrijk is!”

Als hij voor het eerst terug is in zijn kerk, krijgt Ephantus een emotioneel onthaal van de gemeenteleden. “Hun veerkracht en vertrouwen op God raken me,” zegt Hans. “Ze blijven hoop houden, ook al worden ze continu bedreigd en staat er tijdens de dienst een bewaker met een geweer voor de deur. Ze verdienen het niet dat de wereld nu de andere kant op kijkt.”


Dit is de Dag Reportage, zaterdag 9 mei, 21.15 uur, NPO2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons