Dat de Ieren vrijdag massaal voor het homohuwelijk hebben gestemd, betekent een grote nederlaag voor de katholieke kerk in het land. Zaterdag bleek na telling van de stemmen dat ruim 62 procent van de kiezers die hun stem uitbrachten positief zijn over het homohuwelijk.

,,Dit is een sociale revolutie'', aldus aartsbisschop Diarmuid Martin. ,,Het is duidelijk dat als dit een afspiegeling is van de meningen van de jonge mensen, de kerk een grote uitdaging in het vooruitzicht heeft.''

De katholieke kerk, die homoseksualiteit als een zonde beschouwt, heeft de laatste jaren aan invloed ingeboet. Dat komt mede door een reeks seksschandalen die dateren uit de vroege jaren negentig. 

In Ierland, waar de Rooms-Katholieke kerk nog altijd zeer machtig is, adviseerden bijna alle priesters hun volgelingen 'nee' te stemmen bij het referendum over het homohuwelijk. Een huwelijk is iets tussen man en vrouw, daar wil de Rooms-Katholieke kerk niets aan veranderen.

"Zo heeft God het huwelijk niet bedoeld", zegt een katholiek in de winkelstraat van Buncrana.

Premier Enda Kenny van Ierland was in de aanloop naar het referendum over het homohuwelijk al duidelijk over zijn eigen keuze. De politicus zou voorstemmen. Zaterdag bleek dat een grote meerderheid van de Ieren die opvatting deelt. ,,Ierland, bedankt'', liet Kenny in een eerste reactie op een podium in Dublin weten.

,,Het antwoord is ja voor hun toekomst, ja voor hun liefde, ja voor het homohuwelijk'', aldus de premier. ,,Het 'ja' is over de hele wereld ontvangen als een signaal van vooruitstrevend leiderschap van ons volk.''


Bron: ANP/NOS Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons