Film | Romantische schaapherder lijkt op Jezus

Christelijke filmrecensie: Far from the madding crowd

in Mediatips

‘Far from the Madding Crowd’ is een liefdesverhaal van boerendochter Bathsheba en drie mannen die haar het hof willen maken. Al in haar jeugd ontmoet ze de schaapherder Gabriel Oake, die vrijwel meteen voor haar valt en haar ten huwelijk vraagt. Maar dat ziet ze niet zitten: mevrouw heeft geen man nodig.

Dat is natuurlijk het sein voor de kijker dat we een verhaal krijgen, waarin blijkt dat ze juist wel een man nodig heeft. Een mooie parabel over de mens, die denkt God niet nodig te hebben.


Let op: deze blog bevat spoilers over het verloop van de film

Wanneer haar vader sterft, erft Bathsheba de boerderij. Jong als ze is, weet ze dit tot een bloeiend bedrijf te maken. Gabriel is ondertussen door een dramatisch voorval zijn schapen kwijt, en komt bij Bathsheba in dienst nadat hij haar boerderij van de vlammen redt. Als Bathsheba onzeker is over keuzes voor haar bedrijf of haar persoonlijke leven, gaat ze naar Gabriel. Hij is een luisterend oor. Maar zodra hij maar een beetje kritisch is, rent Bathsheba weg.

Ook tijdens haar geflirt met William Boldwood, haar rijke buurman, en tijdens haar bijna desastreuze huwelijk met de schuinsmarcherende sergeant Francis Troy, is Gabriel daar om haar te helpen. Hij is degene die haar helpt het hooi te beschermen tegen het noodweer, niet haar dronken echtgenoot.

Bittere pil
‘Far from the Madding Crowd’ is een verfilming van het gelijknamige boek van Thomas Hardy uit 1874. Bathsheba mag de schrijver danken dat hij een verhaal over liefde wil vertellen, en niet een tragedie. Anders had haar keuze voor huwelijkspartner haar zwaar ongelukkig gemaakt.

Sergeant Francis vergokt haar geld en verdrinkt zichzelf, haar met schulden achterlatend. Bathsheba is weer vrij, maar de hele situatie is een bittere pil, als ze langzaam tot het besef komt dat ze in haar drang naar onafhankelijkheid verkeerde keuzes maakt. Soms is het best nuttig om naar het advies van anderen te luisteren.

Bathsheba is duidelijk de zoekende hoofdpersoon, té onafhankelijk aan de ene kant waardoor ze goede mannen afwijst, aan de andere kant te snel overtuigd door een mooi uniform en knap gezicht.

 

Geduldige Christus
Ondertussen is daar steeds Gabriel. Gabriel houdt vanaf minuut één van Bathsheba, maar in tegenstelling tot buurman en echtgenoot ziet hij haar zoals ze werkelijk is. Hij ziet haar schoonheid, rijkdom, onafhankelijkheid, en eigenheid. Hierom houdt hij van haar, maar hij weet ook dat het haar eigen keuze moet zijn om met hem samen te zijn.

Hij is een trouwe vriend; hij verleidt haar niet en blijft haar bijstaan, ondanks haar onverstandige keuzes. Hij heeft steeds haar geluk voor ogen, zonder daarbij zichzelf te verloochenen. Het is een mooie parallel: de geduldige Christus (Gabriel) die zijn bruid de tijd geeft om te ontdekken wie ze is, en wat ze nodig heeft (Hem).

Zoet?
Wil hun relatie een kans hebben, dan moet Bathsheba zien dat ze zich kwetsbaar op moet stellen. Dat ze een compleet en zelfstandig persoon kan zijn, ook als ze soms een ander nodig heeft. Nu ze haar les geleerd heeft, kan ze op een goede manier van Gabriel houden. Ze dacht dat een man haar zou temmen en beknotten, maar juist met hem komt ze tot volle bloei.

Het klinkt nogal zoet, en dat is het ook. Maar waarom zou dat betekenen dat het niet echt is?


Auteur: Mariska Vedder

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons