Documentairemaker traint christelijke militie in Irak

Enkele honderden mannen worden getraind op geheime locatie

in Christelijk Nieuws

Na de onthoofding van zijn vrienden James Foley en Steven Sotloff, en omdat hij de reactie van de internationale gemeenschap te laks vindt, besloot de bekroonde Amerikaanse documentairemaker Matthew VanDyke niet langer toe te kijken. Samen met enkele Amerikaanse veteranen traint hij een christelijke militie in Noord-Irak om zich te verdedigen tegen de oprukkende terreurorganisatie Islamitische Staat.

Oorlogssituaties zijn Matthew VanDyke niet vreemd, schrijft Knack.be. Tussen 2007 en 2011 reisde de ex-journalist met de motor door het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In Libië sloot hij zich aan bij de opstand tegen toenmalig dictator Muammar Khadaffi en was hij een tijdlang krijgsgevangene. Veel van de beelden die hij maakte, zijn gebruikt in de documentaire 'Point of Shoot' (2014), een samenwerking met regisseur Marshall Curry. De film won onder meer de prijs voor Best Documentary op het Tribeca Film Festival in 2014 en de Special Jury Prize for Documentary op het Independent Film Festival of Boston.

Na de onthoofding van zijn collega's en vrienden James Foley en Steven Sotloff, wilde hij niet langer toekijken naar de gruwel van de Islamitische Staat - die hij 'de gesel van de mensheid' noemt - en besloot hij zelf het heft in handen te nemen. 'Als je in iets gelooft, dan moet je naar buiten gaan en iets doen in plaats van gewoon je duim op te steken naar de tv vanuit je sofa', zei hij volgens USA Today.

Volgens de Amerikaanse media richtte VanDyke vorig jaar Sons of Liberty International (SOLI) op, een 'veiligheidsorganisatie die kwetsbare populaties opleidt om zichzelf te verdedigen tegen terroristen en rebellen'. SOLI is een non-profitorganisatie, vrijwilligers die 'willen optreden waar de regeringen van de internationale gemeenschap falen'. Het werkingskapitaal komt vooral van crowdfunding.

Met de hulp van vier Amerikaanse veteranen trainde SOLI afgelopen winter een militie van Assyrische christenen op een geheime locatie in de Vlakte van Nineve in Noord-Irak, de Nineveh Plains Protection Unit (NPU), van enkele honderden mannen.

De bevolking van de Nineveh-vlakte is overwegend christelijk, maar er leven ook Yezidi's, Koerden en Turkmenen. Zij vrezen uitroeiing door de radicaalislamitische IS-strijders. SOLI wil hen trainen om zich te verdedigen tegen het oprukkende IS-leger.

Bron: Knack.be

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons