Adieu God? - En nu?

in Geloven

De serie Adieu God? van dit voorjaar zit er bijna op. Zondag 24 mei is de laatste uitzending, een gesprek met Jon van Eerd, de acteur die tijdens The Passion de rol van Pilatus op zich nam.

Het is na ruim vijftig afleveringen hoog tijd om een balans op te maken. Ik begon het programma ooit met de vraag: waarom zijn ze vertrokken, de kerkverlaters?

Die vraag is nu niet minder klemmend dan toen we ruim drie jaar geleden begonnen. De kerkverlating is, ook binnen de achterban van de EO, sinds die tijd niet minder geworden. Integendeel. Het is niet zo dat ik inmiddels 'het antwoord' op de vragen van toen heb gekregen, maar ik heb wel veel gehoord. Wat mij betreft is het tijd een volgende stap te zetten.

Daarom vertel ik dinsdagavond 26 mei in het EO-gebouw in Hilversum waarom volgens mij veel mensen zijn vertrokken. En u kunt erbij zijn! We hebben drie slimme mannen uit ons achterland uitgenodigd die reageren op mijn bevindingen: Wim Dekker, (directeur van de IZB, een PKN-vereniging voor zending in Nederland), Jurjen ten Brinke (voorganger van de Amsterdamse multiculturele christelijke gereformeerde kerk Hoop voor Noord) en Frank Bosman (katholiek cultuurtheoloog).

Als we willen voorkomen dat nog meer mensen de kerk (en toch vaak ook God) verlaten, kunnen we niet anders dan de vragen die zij ons stellen, serieus nemen.

Tijs

@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons