Zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

in Christelijk Nieuws

Een groep van rond de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers heeft maandagochtend de gekraakte parkeergarage in Amsterdam Zuidoost verlaten. Ze moesten eruit van burgemeester Eberhard van der Laan. De groep heeft - in wisselende samenstelling - al een lange zwerftocht achter de rug. Hieronder een kort overzicht.

Een groep van ongeveer veertig uitgeprocedeerde asielzoekers streek in september 2012 neer in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Het aantal bewoners groeide snel aan tot ongeveer 130. In november dat jaar werd het tentenkamp opgedoekt.

De groep vond daarna onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers mochten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter doorbrengen. Uiteindelijk bleven ze er tot eind mei 2013. Daarna betrokken ze een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West, waar ze enkele weken verbleven.

In november 2013 bood de gemeente Amsterdam de groep, inmiddels gegroeid tot zo'n 160 mensen, onderdak in een voormalige gevangenis. Burgemeester Eberhard van der Laan en toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hadden afgesproken dat ze hier tot 1 juni 2014 konden blijven. De vluchtelingen stemden hiermee in, maar wilden vervolgens niet weg. De gemeente stapte daarom naar de rechter om hun vertrek uit de Vluchthaven af te dwingen. Zij moesten het pand per 1 juli leeg opleveren.

Een deel trok naar de zogenoemde Vluchtgarage, een pand in Zuidoost. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde begin april dat de gekraakte parkeergarage mag worden ontruimd. De burgemeester verklaarde dat alle uitgeprocedeerde asielzoekers in het pand terechtkunnen in een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente. De asielzoekers zelf vinden dat een schijnoplossing omdat die opvang alleen 's nachts is.

Maandag 13 april heeft de groep de Vluchtgarage verlaten. Vrijwilligers hielpen de asielzoekers hun spullen bij elkaar te zoeken. Maandag kwam er op last van burgemeester Eberhard van der Laan een eind aan hun verblijf in de gekraakte parkeergarage. De groep zoekt geen nieuwe kraaklocatie.

In de Vluchtgarage bivakkeren tussen de 100 en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht. Na de ontruiming kunnen ze terecht bij een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente. ,,Een lapmiddel', vinden de asielzoekers, verenigd in We Are Here. ,,Het is alleen nachtopvang, dus overdag moeten we op straat zwerven.'' Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun landen van herkomst, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons