Zou God te druk zijn met China?

Bas Plaisier maakt zich zorgen over de kerkgroei in Nederland

in Mediatips

Ooit leidde Bas Plaisier het fusieproces waaruit de Protestantse Kerk in Nederland ontstond. Nu is hij als docent aan een seminarie in Hong Kong getuige van een wonderlijke groei van de kerk in China. “Als ik dat zie, vraag ik me af waarom dat in Nederland niet kan.”

Andries praat met hem over het geloof, de kerk en Jezus; drie grote passies van Plaisier. “Mijn grote enthousiasme heb ik gekregen van mijn vader. Hij was heel opgewekt en benadrukte altijd de goedheid van God. Zelfs toen hij zijn laatste adem uitblies, zei hij: ‘God was goed.’”

Jezus in China
In dertig jaar tijd is het aantal christenen in China enorm gegroeid. Gingen er in 1980 1 miljoen mensen naar de kerk; nu zijn dat er tussen de 80 en 100 miljoen. Nieuwsgierig naar het geheim van de groei, vroeg Plaisier mensen waarom ze voor het christelijke geloof hadden gekozen. “Ze keken me alleen maar glazig aan. Voor hen is het zo vanzelfsprekend dat Jezus in hun leven is gekomen.”

God is ‘drukker’ in China?
“Er is veel goeds en wonderlijks te vertellen over de kracht van God en over de nabijheid van Jezus Christus”, zegt Plaisier. “God is naar mijn idee nu ‘drukker’ bezig in China, maar we hebben te maken met één God.  Wij zouden als christenen in Nederland ook weer die diepe liefde en zorg voor elkaar naar voren moeten halen. Dat geeft zoveel kracht en verbondenheid. Het zou ons sterker maken.”

Bas Plaisier is komende zondag 19 april 2015 te gast in Andries, 00.04 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons