Zoon van Rick Warren pleegt zelfmoord

Predikant achter 'Doelgericht leven' in diepe rouw

in Christelijk Nieuws

In een emotionele brief heeft Rick Warren, de leider van de Californische 'Saddleback'-kerk en populaire schrijver, bekend gemaakt dat zijn jongste zoon zelfmoord heeft gepleegd.

"De 27-jarige Matthew was een ongelooflijk warme, aardige en betrokken jonge man. Zijn lieve karakter vonden veel mensen bemoedigend en plezierig," schrijft Rick Warren. "Helaas leed hij ook aan een psychische ziekte, die depressies en zelfmoordgedachten veroorzaakte."

Doelgericht leven
Rick Warren is vooral bekend van zijn boek Doelgericht leven (Purpose Driven Life), dat niet alleen in Amerika bovenaan de bestsellerslijsten stond, maar ook in Nederland veel werd verkocht. Doelgericht Leven is een soort spirituele doe-het-zelf-gids die een frisse aanpak in de evangelische beweging bracht. De Purpose Driven aanpak paste Rick Warren toe op diverse terreinen ('Doelgericht gemeente zijn'). Het werd een inspiratiebron voor veel christenen om hun gemeente en activiteiten anders en efficiënter aan te pakken. Er ontstond ook discussie of Warren met zijn doelmatige, bijna bedrijfsmatige 'management'-aanpak nog wel voldoende ruimte liet voor de Heilige Geest om zijn werk te doen.
Warren's inspireerde veel christenen van hoog tot laag. Zo stond hij ook bekend als één van de adviseurs van president George W. Bush. Het bezorgde hem in 2005 een plaats in de Time Magazine top 100 van meest invloedrijke mensen ter wereld. Maar ook van democratische zijde wordt hij gerespecteerd: Obama vroeg Warren bij zijn beëdiging in 2009 voor het openingsgebed.

Marteling
De vrijdag overleden Matthew Warren was één van de drie kinderen van Rick en zijn vrouw Kay Warren.
"Woorden kunnen niet uitdrukken diep ons verdriet is", schrijft Warren. "Hij was heel intelligent en had een antenne om in een gezelschap meteen te herkennen wie er pijn had of zich niet op z'n gemak voelde. Hij stapte dan direct op die persoon af om contact te maken en ze te bemoedigen."
De evangelische kerkleider en zijn vrouw wisten dat er een risico was dat dit ooit zou gebeuren, omdat Matthew al sinds zijn geboorte psychisch ziek was. "Ondanks behandelingen door de beste Amerikaanse dokters, medicijnen, begeleiders en gebedsgenezing is de marteling van de geestelijke ziekte nooit verdwenen. Vandaag, na een leuke avond samen met zijn moeder en mij, heeft hij - in een kortstondige golf van wanhoop - zich in zijn eigen huis van het leven beroofd.
Warren schreef dat hij en zijn vrouw zich "verwonderden zich over zijn moed" om te vechten tegen de "meedogenloze pijn."
"Ik zal nooit vergeten wat Matthew zei, toen vele jaren geleden een nieuwe aanpak van de ziekte gefaald had:'Papa, ik weet dat ik naar de hemel ga. Waarom mag ik niet gewoon dood, zodat deze pijn voorbij is?' - toch is hij nog tien jaar doorgegaan."
Warren bedankte de kerkleden en sympathisanten voor hun "liefde en gebeden," en hij sluit af met: "We houden ook van jullie."


Lees hier de brief die Rick Warren dit weekend aan zijn gemeente stuurde.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons