Wereldwijde oproep gebed èn actie na catastrofale aardbeving Nepal

Duizenden doden en gewonden waaronder veel kinderen

in Mediatips

Vanmorgen is Nepal opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.9 op de schaal van Richter. Schokken zijn tot in Delhi, India, gevoeld. Het dodental door de zware aardbeving is inmiddels opgelopen tot zeker 876, meldt de politie. Men vreest dat dit aantal zal lopen tot in de duizenden. Er zijn zeker 1700 mensen gewond geraakt. Wereldwijd roepen zendingsorganisaties en christenen op om te bidden.

De meeste slachtoffers vielen in het dichtbevolkte gebied rond de hoofdstad Kathmandu. Ook in de buurlanden vielen doden. De Indiase regering verklaarde tegenover de BBC dat er in India 35 mensen waren omgekomen. In de Chinese regio Tibet vielen vijf doden. Volgens kinderrechtenorganisatie zijn 6,2 miljoen mensen getroffen, waaronder 2,1 miljoen kinderen. De aardbeving is de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar.

Noodtoestand
De Nepalese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en heeft om internationale hulp gevraagd. Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren, zei een woordvoerder van de organisatie zaterdag.

Medewerkers van Save the Children in Nepal zijn ogenblikkelijk gestart met het opstarten van noodhulp, waaronder de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en de bescherming van kinderen. Deze activiteiten worden bemoeilijkt door onbegaanbare wegen, ingestorte bruggen en het gevaar voor naschokken.

Tempels ingestort
De aardbeving heeft ook aan gebouwen in de hoofdstad voor flinke schade gezorgd. Een aantal historische monumenten is door de schok ingestort. Tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.

Gebed
Op Social Media zoals Twitter klinken wereldwijd oproepen om te bidden voor de slachtoffers en overlevenden. Ook de christelijke ontwikkelingshulporganisatie Tear doet een oproep tot gebed en heeft een giro voor noodhulp geopend.

Gebedsoproep Tear: "We willen je vragen te bidden voor de getroffenen, dat gewonden snel mogen worden geholpen. En bid voor hen die hulp verlenen. Ook vragen we je gebed voor onze partnerorganisaties in de regio die overwegen hoe ze op deze ramp moeten reageren. We vragen je gebed en om je gift." 

Ook EO Metterdaad heeft een actie voor noodhulp voor Nepal opgezet.

Bron: ANP / Foto: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons