Wereldraad Kerken vraagt clementie executies

"Alleen God heeft het recht om over leven en dood te beslissen"

in Christelijk Nieuws

Nadat al 140 landen, waaronder Australië, Indonesië hebben opgeroepen om af te zien van de geplande executies van negen drugssmokkelaars, heeft ook Fykse Tveite van de Wereldraad voor Kerken om clementie gevraagd bij de president. "Ondanks de misdaden waar ze voor veroordeeld zijn, zijn deze broeders en zusters allemaal kinderen van God, geschapen naar zijn beeld."

In Indonesië lijken de laatste uren te zijn ingegaan voor negen ter dood veroordeelde drugscriminelen. Onder hen zijn twee Australiërs. In de gevangenis bij Cilacap, op Java, hebben geestelijken, artsen en leden van het vuurpeloton opdracht gekregen om de laatste voorbereidingen te treffen. Familieleden van twee Australische ter dood veroordeelden zeiden tegen de Australische nieuwszender ABC dat hun naasten woensdagochtend vroeg worden geëxecuteerd.

Clementie
Vanuit de hele wereld is verontwaardigd gereageerd op het oordeel en wordt Indonesië opgeroepen de executies af te lassen. Ook secretaris-generaal Fykse Tveit van de Wereldraad van Kerken, waar bijna elke christelijke stroming vertegenwoordigd is, heeft vandaag bij de president van Indonesië om clementie gevraagd voor de ter dood veroordeelden.

Bekering
In deze brief komt ook Bisschop Waspada van de Protestante Kerk op Bali aan het woord. Hij heeft gesproken met een aantal van de ter dood veroordeelden en getuigt van bekering en berouw. "Met het doodvonnis stappen we langs Gods autoriteit en ontnemen we mensen de mogelijkheid om te veranderen. Alleen God heeft het recht om over leven en dood te beslissen".

President Joko Widodo van Indonesië staat voor een strengere aanpak van drugshandel. Sinds zijn aantreden vorig jaar is het aantal executies fors opgeschroefd, tot woede van onder meer Australië.

Bron: ANP / Wereldraad van Kerken
Foto: ANPFoto Familieleden nemen afscheid

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons