Vervolging, maar dan?

in Geloven

Het was een verschrikkelijk bericht dat onlangs tijdens een radio-uitzending van Dit is de Dag binnenkwam: 147 christelijke studenten in Kenia waren in koelen bloede vermoord door moslims van de terreurgroep Al Shabaab.

Ik merkte dat ik er niet goed raad mee wist. Wat zeg je op zo'n moment? Woorden als verbijsterend, afschuwelijk en verschrikkelijk schieten tekort. Het is sowieso een gevoel dat me regelmatig overvalt bij berichten over christenvervolging: het is afschuwelijk, maar wat kan en moet ik ermee?

Op radio en televisie besteden we er soms aandacht aan. Dan bespreken we vragen als: ‘Wat speelt er precies in Kenia?’, ‘Waar komt ISIS ineens vandaan?’ en ‘Wat zijn de verschillen tussen Al Qaida en ISIS?’ En daarna gaan we over tot de orde van de dag. Jazeker, ik voel me verwant met christenen elders op de wereld. Maar dan? Wat kan ik, wat kunnen wij doen? Bidden uiteraard. Voor nabestaanden en overlevenden.

Maar moeten we erheen, naar Kenia? ‘t Is een land waar de christenen in de meerderheid zijn, dus wat gaan we dan precies doen? Wapens brengen? Zou Jezus, die Petrus gebood zijn zwaard op te bergen, dat van ons vragen?

En wat moet ik met een Bijbelse notie als dat mensen die vervolgd worden om Christus’ wil, daar blij en verheugd over mogen zijn (Mattheus 5)? Moeten wij dan wel ons best doen die vervolging te beëindigen? Ik denk het toch wel. Maar hoe?

U merkt het: ik weet het niet zo goed. Excuus voor alle vragen die ik stel. Volgende week weer een mening.


Tijs
@tijsvandenbrink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons