Veroordeelde bisschop stapt op

in Christelijk Nieuws

De veroordeelde bisschop Robert Finn van het Amerikaanse bisdom Kansas City-St. Joseph heeft zijn functie neergelegd. Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard, liet het Vaticaan dinsdag weten.

Finn (62) werd in september 2012 tot een gevangenisstraf van twee jaar voorwaardelijk veroordeeld, omdat hij een priester die van het maken van kinderporno werd beschuldigd, de hand boven het hoofd had gehouden. De bisschop is niet zelf van kindermisbruik beschuldigd.

Finn was toen de hoogste kerkelijke gezagsdrager die voor een misdrijf dat met kindermisbruik te maken had, werd veroordeeld. Hij was vorige week op bezoek in het Vaticaan en had de paus gevraagd hem te ontslaan op grond van een artikel in het kerkelijk wetboek dat bisschoppen toestaat hun ontslag in te dienen om gezondheidsredenen of om een andere ernstige reden. De betrokken priester zit een gevangenisstraf van vijftig jaar uit en is door de kerk uit het priesterambt gezet.

Katholieken in het bisdom hebben voortdurend op het ontslag van Finn aangedrongen. Dat gebeurde onder meer via de sociale media en een onlinepetitie. Ook schreven zij brieven aan kerkleiders, onder wie de paus.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons