“Vaders hebben goud in handen”

Andries interviewt orthopedagoog Bert Reinds

Een Rolls Royce-speelgoedauto. Voor orthopedagoog Bert Reinds is dit stuk speelgoed een schat met grote emotionele waarde: hij kreeg het als 7-jarig jongetje van zijn vader, niet wetende dat zijn vader binnen een paar weken zou overlijden. Met Andries praat hij zondagavond over de gouden kansen van het vaderschap.

“Dit autootje staat voor verdriet en missen, maar ook voor hoop”, vertelt Bert, kijkend naar de auto waarmee Andries in zijn handen speelt. De jaren na de plotselinge dood van zijn vader waren moeilijk. Hij kon zijn verdriet niet kwijt; bij zijn moeder niet; bij de kerk niet. Maar de hoop kwam terug, omdat hij zag dat God van hem hield.

Goud in handen
Verhalen over vaderschap ontroeren Bert nog altijd, daarom schrijft hij boeken en geeft hij cursussen waarbij het vaderschap centraal staat. “Er kan zoveel verdriet en eenzaamheid zitten in een vaderloos leven. In mijn lezingen laat ik zien wat een goud vaders in handen hebben en dat ze naar het goud moeten gaan graven. Ik geloof echt dat gezinnen, de kerk en de samenleving kunnen veranderen als vaders alles doen wat ze in huis hebben.”

Vaderschap
Bert is zelf ook vader van inmiddels volwassen kinderen. “Ik heb een keer één van mijn kinderen onterecht naar boven gestuurd. Toen ik weer beneden kwam, zei mijn vrouw dat het niet klopte wat ik deed. Bang voor de reactie van mijn zoon liep ik  naar zijn kamer. ‘Helmert, ik belijd dat het mijn fout was’, zei ik tegen hem. Hij reageerde gelijk met: ‘Papa! Ik dacht al dat je naar boven zou komen.’ Zo zijn kinderen.”

Bert Reinds was zondag 12 april 2015 te gast in Andries, 00.04 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons