Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tien eyeopeners voor een gelukkige relatie

Hoe houd ik mijn relatie gelukkig?

Hoe spontaan je relatie ook is begonnen, een goede relatie hoúden, vraagt aandacht en - hoe kan het ook anders - liefde. In dit artikel vind je tien basis principes waardoor je relatie liefdevol en gelukkig blijft.

Deel:

Principe 1: Laat het idee los dat alles spontaan moet gaan

Een goede relatie hebben, er voor de ander zijn en van de ander houden, moet je leren en ontwikkelen. Met vallen en opstaan. Spontaniteit is de slagroom op de taart, het is extra, je kunt je relatie er niet op bouwen.
Een goede relatie is werken aan interactie en aan de verstandhouding met elkaar. Snappen hoe de ander in elkaar steekt en onduidelijkheden uit de weg ruimen. Begrip hebben voor elkaar, verantwoordelijkheid nemen en lief zijn naar elkaar.

Principe 2: Gebruik de kritiek die je van je partner krijgt

Heeft je partner kritiek op je? Reken er op dat er een kern van waarheid in zit, ook al ben je het er niet mee eens of vind je het onzin. Probeer kritiek daarom ook te zien als feedback en leer er van. Een vriendelijke variant is deze: vraag je partner vijf punten op te schrijven waarvan hij / zij vindt dat jouw gedrag anders of beter kan. Zo concreet mogelijk. Neem die punten serieus en ga bij jezelf na waarin je jouw gedrag kunt bijstellen of aanpassen. Doe dit vervolgens ook ;-).

Principe 3: Draag jouw deel bij

Een relatie is ook als een onderneming waarin van alles moet worden geregeld en gedaan. Verdeel de taken en lasten eerlijk. Wat dit precies betekent, heeft alles te maken waar jullie tevreden of ontevreden over zijn. Je komt hier alleen achter door samen af te stemmen en te luisteren naar ieders behoeften en wensen.

Principe 4: Ga ruzies niet uit de weg

In elke relatie komen ruzies en conflicten voor. Dat is goed, want discussies hebben een belangrijke functie: in ruzies en conflicten komt naar voren waar ieders grenzen, voorkeuren en allergieën liggen. Wanneer je daar geen zicht op hebt, is het ook niet mogelijk rekening met elkaar te houden. Het is heel nuttig om te leren uitspreken wat je dwarszit.

Principe 5: Laat conflicten niet ontploffen

Houd bij het uitknokken van conflicten de volgende gouden regels in het achterhoofd:
- Vecht ruzies niet tot het bittere einde uit.
- Ga liever voor je geluk dan voor je gelijk.
- Leg ruzies altijd bij voordat je gaat slapen.
Zijn jullie sterren zijn in het laten ontploffen van de situatie? Leer tot tien tellen en je op tijd terug te trekken uit de ruzie. Zijn jullie eerder types die zwijgen en je in jezelf terugtrekt en dit  zo dágen volhoudt: doorbreek dit en maak het goed met elkaar.

Goedmaken is niet hetzelfde is als de schuld op je nemen of erkennen dat je fout zit. Goedmaken betekent dat je laat zien dat je weer een prettig en normaal contact wilt hebben met je partner ondanks dat jullie ruzie hebben.

Principe 6: Herken waarschuwingssignalen

Veel mensen gooien het er niet meteen uit als ze ergens mee zitten. Integendeel, meestal kroppen ze het op - totdat het te laat is. Door goed te luisteren en kijken - naar jezelf en je partner - kun je een ontploffing voorkomen. Oefen jezelf om kwetsbaar te zijn en elke keer net wat eerder aan de ander te vertellen wat je je verdrietig of gekwetst voelt.

Principe 7: Accepteer verschil van mening

Het is onzin om te denken dat partners altijd een gelijkluidende mening over iets moeten hebben. Respecteer daarom de mening van je partner en laat je partner in zijn of haar waarde.

Principe 8: Benoem het verlangen achter boosheid

Meestal zijn mensen boos vanuit frustratie, omdat ze zich gekwetst voelen of niet gezien. Ga daarom na, wanneer je merkt dat je boos bent, waarin je je gekwetst voelt en waar je ten diepste behoefte aan hebt. Vertelt dit aan je partner en je zal zien dat het makkelijker is om samen met verdriet om te gaan dan met boosheid. Bij boosheid voelt een van beide zich vaak beschuldigd.

Principe 9: Check geregeld of alles naar wens gaat

Vraag geregeld aan je partner of hij/zij vindt dat alles naar wens gaat. Waar ben je tevreden over, waar ben je niet tevreden over? Probeer ook eens in de schoenen van je partner te gaan staan en vraag je af hoe je dan graag benaderd zou willen worden. Check elkaar beter te vaak dan te weinig.

Principe 10: Maak bewust tijd voor elkaar

Maak bewust tijd voor elkaar en besteedt die tijd dan ook aan elkaar. Het gaat daarbij niet om wat je doet, maar om het samenzijn. Gun de tijd die je hiervoor vrij maakt aan je partner en je relatie, niet iets anders. Je kunt jezelf en elkaar de vraag stellen: waarmee maak ik jou gelukkig?

Bron: met toestemming overgenomen van idee-pmc.nl

--:--