Ter dood veroordeelden zingend geëxecuteerd

in Geloven

Op het Indonesische gevangeniseiland Nusa Kambangan zijn acht veroordeelde drugssmokkelaars ter dood gebracht. Vastgebonden aan kruisen zouden ze 'Amazing Grace' hebben gezongen terwijl ze geëxecuteerd werden.

Alle acht mannen weigerden om een blinddoek te dragen tijdens hun executie. Ze brachten hun laatste minuten al biddend en zingend door. De groep zou samen het lied 'Amazing Grace' en 'Bless the Lord' (10.000 reasons) hebben gezongen op het moment dat ze werden doodgeschoten. Matt Redman, schrijver van het lied 10.000 Reasons schreef op Twitter: "Ik denk dat dit de meest krachtige uitvoering ooit was van dit lied".Onder de indruk

Een Indonesische pastoor die aanwezig was bij de executie, was naar eigen zeggen diep onder de indruk. "Het was de eerste keer dat ik iemand zo blij zag zijn omdat hij naar God mocht", aldus Karina de Vega. 

Het gezang van de veroordeelden stopte pas op het moment dat het vuurpeloton de executie ten uitvoer bracht. Volgens de Indonesische autoriteiten stierven de gevangenen direct door een kogel in het hart. 

Bittere protesten

De executie maakte een einde aan maanden van overleg en bittere protesten van onder meer de Verenigde Naties, de Europese Unie, Brazilië, de Filipijnen en vooral Australië dat werkelijk alles uit de kast haalde om de executie van Andrew Chan en Myuran Sukumaran te voorkomen. De verslagenheid in Australie is dan ook groot.
In de afgelopen jaren werd het beeld van de twee meedogenloze drugshandelaars bijgesteld naar dat van jongeren die in hun poging hun saaie kantoorjob te ontvluchten een gruwelijk verkeerde keuze hadden gemaakt.  Geen genade

"Vandaag verloren we Myuran en Andrew. Onze zonen, onze broerders", zeiden familieleden van Australiërs Chan en Sukumaran in een verklaring. "Tijdens hun tien jaar gevangenschap deden ze er alles aan om hun fouten recht te zetten en anderen te helpen. Ze vroegen om genade maar die kregen ze niet. Ze waren ontzettend dankbaar voor de steun die ze kregen. Ook wij zullen voor eeuwig dankbaar zijn."


Indonesië is een van de strengste landen op vlak van drugssmokkel ter wereld en schafte in 2013 een vier jaar durend moratorium op de doodstraf af.

Bron: HLN.be / smh.com.au

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons