Robotpredikanten in de toekomst?

'Welsprekendheid van Martin Luther King, empathisch vermogen van Moeder Teresa'

in Christelijk Nieuws

Volgens de Amerikaanse predikant Christopher Benek zullen robotpredikanten in de nabije toekomst een onmiskenbare realiteit worden.

Benek wijst op de christelijke theologie, die stelt dat mensen worden geschapen naar Gods evenbeeld. “Het is logisch dat wij dan zelf ook iets kunnen scheppen dat zelfstandig kan leven,” zegt hij tegen de Huffington Post.

Robotpredikanten zouden zich volgens Benek voornamelijk bezighouden met vrede en rechtvaardigheid. Omdat hun intelligentie groter is dan die van de mens, kunnen de robots op basis van alle beschikbare informatie zelf beslissingen nemen. Bovendien hebben ze geen emotionele of mentale beperkingen, in tegenstelling tot zelfs de meest goedbedoelende mens. “Onze intelligentie kent zijn grenzen,” stelt de predikant, “maar een robotschepsel zal zich blijven ontwikkelen.”

Benek stelt zich een soort predikant voor die de welsprekendheid van Martin Luther King combineert met het empathisch vermogen van Moeder Teresa – en dat tussen andere bezigheden door. “Predikanten kunnen de behoeften van de mensen dan veel beter vervullen,” zegt hij. “Dat lukt een gewone predikant vaak nog niet.”

Toch is het idee van een robotpredikant meer dan een filosofische bezigheid voor Benek. Hij ziet het concept als een realiteit die kerken in de gaten moeten houden. De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Kerkelijk leiders zouden die groei moeten omarmen, stelt hij. “Als kerken niet meegaan met hun tijd, vervreemden ze zichzelf en hun bezoekers van de hedendaagse samenleving. En volgens Jezus Christus moeten we betrokken blijven bij de samenleving.”

Om goed te kunnen begrijpen hoe robotpredikanten en andere vormen van kunstmatige intelligentie een rol in de samenleving kunnen krijgen, moeten we mogelijk sleutelen aan ons idee van wat het betekent om mens te zijn, vindt Benek. “Wij zijn speciaal voor God omdat we liefhebben,” zegt hij. “We hoeven niet geïntimideerd te zijn door het feit dat iets of iemand intelligenter kan zijn dan wij. Daar is onze identiteit niet op gebaseerd.”

Bron: Huffington Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons