PvdA en D66: opheldering negeren misbruik RKK

'Overheid moet kerk opnieuw aanspreken op omgang meldingen'

in Christelijk Nieuws

PvdA en D66 willen opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) over het negeren van meldingen van seksueel misbruik door de katholieke kerk en de overplaatsing van verdachte geestelijken naar ontwikkelingslanden. PvdA-Kamerlid Marith Rebel wil dat het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK niet sluit op 1 mei.

De Nederlandse provincie van de congregatie Priesters van het Heilig Hart van Jezus deed jarenlang niets met meldingen van misbruik door de Belgische pater Jan in Brazilië, schrijft de Groene Amsterdammer. ,,De rooms-katholieke kerk lijkt weinig geleerd te hebben van het verleden en de aanbevelingen van de commissie-Deetman’’, aldus kamerlid Rebel. Zij vindt dat de overheid de kerk opnieuw moet aanspreken op de omgang met meldingen van seksueel misbruik.

Er zijn weinig landen in de wereld die zoveel missionarissen hebben uitgezonden als Nederland. Op het hoogtepunt, in 1963, waren er wereldwijd 8866 Nederlandse missionarissen actief. 1 op de 11 missionarissen was op dat moment van Nederlandse afkomst. Sommigen werkten als priester, andere werkten in het onderwijs of de gezondheidszorg. EO Dit is de dag deed onderzoek naar ‘misbruik in de missie’.

Bron: ANP Mediawatch

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons