Paus spreekt Urbi et Orbi uit

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor vele duizenden mensen de zegen Urbi er Orbi (voor stad en wereld) uitgesproken. Het was voor de 78-jarige Franciscus de derde keer dat hij dat deed met Pasen.

Voor de zegen hield de paus een toespraak. Hij pleitte daarin voor de vrede in alle brandhaarden in de wereld, met name in Syrië en Irak. Hij riep de internationale gemeenschap op iets te doen aan de ,,immense humanitaire tragedie'' in deze twee landen. Franciscus noemde in zijn roep om vrede ook onder meer Oekraïne, Jemen en Nigeria. Hij riep ook op voor vrede in Libië, waar terreurgroep IS begin dit jaar 22 Egyptische christenen onthoofdde. Laat het ,,absurde bloedvergieten'' en alle ,,barbaarse gruweldaden'' daar stoppen, aldus Franciscus. De Paus stond in zijn rede verder stil bij de recente terreuraanslag op een universiteit in Kenia, waarbij 148 mensen werden vermoord. Ook uitte de Paus zijn zorgen over wapen- en drugshandel en de slachtoffers ervan.

Paus Franciscus veroordeelde tijdens een mis op Goede Vrijdag al de vervolging van Christenen. Tijdens de toespraak zondag kwam hij hier weer op terug. Hij sprak over ,,onze broeders en zusters'' die vanwege hun geloof worden gedood.

De kerkvorst sprak met tevredenheid over de atoomdeal met Iran die deze week in Zwitserland gesloten werd. Hij hoopt dat het akkoord een definitieve stap betekent naar een veiliger wereld.

Hij bedankte na afloop van de zegen traditioneel voor de ,,prachtige bloemen'' die geschonken zijn door Nederland. Dat deed hij in het Italiaans, en niet, zoals de vorige paus, in het Nederlands. Ook bedankte hij de mensen op het Sint-Pieterplein, waar het de hele ochtend had geregend, voor hun aanwezigheid. Voor de paaszegen waren meer dan 30.000 bloemen geplaatst op het plein. Het merendeel daarvan kwam uit Nederland. De bloemen waren eerder deze week in Lisse gezegend en daarna met vrachtwagens naar Rome overgebracht.

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons