Pater Frans leerde ons te blijven hopen

Jezuïet Frans van der Lugt precies jaar geleden vermoord

in Christelijk Nieuws

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Nederlandse pater Frans van der Lugt (75) werd vermoord in de Syrische stad Homs.

Van der Lugt vertrok bijna 50 jaar geleden naar Syrië en werkte onder jongeren met een beperking. Tijdens de belegering van de stad Homs zorgde hij voor de zwakken die de regio niet konden ontvluchten. Ondanks herhaalde verzoeken was pater Frans vastberaden om in Homs te blijven. “Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen”, zei hij een paar maanden voor zijn dood in een filmpje op internet.

In datzelfde filmpje bracht hij de nijpende situatie van christenen en moslims onder de aandacht. "We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood'', zegt de jezuïet in het Arabisch. Er was niets te eten; ouders zochten op straat naar eten voor hun kinderen.

Laatste boodschap
Van der Lugt betitelde de opstanden in Syrië als een Arabische herfst en vond het naïef om te geloven dat er democratie uit voort zou komen. Ook christenen hadden volgens hem weinig goeds te verwachten van de val van een Syrische regering.

Op 6 april 2014, de vooravond van de dag waarop hij vermoord zou worden, schreef pater Van der Lugt zijn laatste geschreven boodschap:

"We bereiden ons voor op HET FEEST. Het feest van de overgang van de dood naar het leven. 
Het leven ontspringt uit een donkere afgrond. Zij die in het duister zijn zien een schitterend licht. 
Wij wensen deze verrijzenis voor Syrië... ilal amam, vooruit!"

Indringende oproep pater Frans (Arabisch)


Een reportage over zijn leven met nieuw voorheen onuitgegeven materiaal en een uitvoerig interview met een medebroeder die hem van nabij gekend heeft (bron: Jesuit Missions):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons