Ontslagprocedure omstreden predikant Nijkerk van start

Van der Kaaij blijft actief als PKN-predikant

in Christelijk Nieuws

De ontslagprocedure tegen Edward van der Kaaij, de dominee uit Nijkerk die het historische bestaan van Jezus ontkent, gaat vermoedelijk maandagavond van start. De dominee was zondagochtend te gast in het programma In Gelderland Live.

Edward van der Kaaij (62), predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, schreef zijn inzicht op in een boek. 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom', heet het. Ondertitel: 'De echte Jezus onthuld'.

Hoewel hij het boek vorig jaar al publiceerde, leiden de opvattingen van Van der Kaaij nu tot verontwaardigde reacties in zijn woonplaats Nijkerk en daarbuiten in protestants Nederland. Van der Kaaij zou onchristelijke ideeën verspreiden, menen sommigen in de protestantse gemeente in Nijkerk, die uit verschillende richtingen bestaat.

De ophef heeft de dominee persoonlijk geraakt. "Het gaat naar omstandigheden goed. Ik maak nogal wat mee en mijn vrouw nog erger eigenlijk. Maar goed, we komen er wel doorheen". Toch heeft de dominee begrip voor de ophef. "Voor mij was het ook een enorme schok toen ik het besef kreeg."

Zo'n ontslagprocedure kan zeker twee jaar in beslag nemen. Van der Kaaij schat de kans op fifty-fifty dat het ook echt op ontslag uitdraait. "Ik heb gevraagd aan de kerkenraad om het drie maanden te laten liggen. Als er dan nog ophef is, ben ik bereid om mee te werken aan een vertrek. Mijn grootste zorg is het welzijn van de kerkgemeenschap."

De ontslagprocedure gaat alleen over de Vredeskerk in Nijkerk, hij blijft actief als predikant van de PKN. Mogelijk wordt er ook nog een tuchtleerprocedure gestart. Daarmee zou Van der Kaaij als predikant ontslagen kunnen worden.

 

Bron: Omroep Gelderland/IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons