Nederlandse kerk in beweging voor bootvluchtelingen

Solidariteit, gebed en een conferentie

in Christelijk Nieuws

Steeds meer vluchtelingen uit Afrika of het Midden-Oosten wagen een oversteek naar Europa, in de radeloze hoop een beter leven te verkrijgen. Steeds meer van hen verdrinken in deze poging. Afgelopen weekeinde zelfs vele honderden. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) wil niet stil blijven zitten.

(imported body)

Vanuit de kerken in Duitsland klonk maandag al de oproep voor een reddingsoperatie onder Europese verantwoordelijkheid om bootvluchtelingen op de Middellandse Zee te redden. 'We zijn diep geschokt door het recente bootongeluk', schrijven kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie en Heinrich Bedford-Strohm, raadsvoorzitter van de Evangelische Kirche Deutschland (EKD).

Bezoek Lampedusa
"Ja, ook wij in Nederland kijken wat we kunnen doen vanuit de kerken", reageert Maurits van Stuijvenberg, persvoorlichter van Kerk in Actie, de hulpverleningstak van de PKN. "Allereerst zal Scriba Arjan Plaisier van 7-9 mei een solidariteitsbezoek brengen aan kerken op het eiland Lampedusa. Deze plek in de Middellandse Zee staat symbool voor alle vluchtelingen die verdrinken in hun wanhopige vlucht. We willen de kerken steunen die te maken krijgen met vluchtelingen."

Wat kan mijn kerk doen?
Van Stuijvenberg vertelt dat de afgelopen dagen veel Nederlandse kerken vragen wat zij kunnen doen voor (nieuwe) bootvluchtelingen en voor mensen die een overtocht wel overleven. "Het is niet gemakkelijk om heel praktisch betrokken te zijn als lokale kerk", reageert woordvoerder van Stuijvenberg. "Het bootvluchtelingenprobleem is grotendeels politiek van aard en staat daardoor verder af van de dagelijkse praktijk van de kerk"

"In ieder geval is het wel goed om aandacht te geven aan de situatie en om te bidden. Op de site van Kerk in Actie bieden we een gebed aan wat op zondag in de liturgie opgekomen kan worden. Op deze manier kunnen we als kerk uitspreken dat dit niet langer zo door kan gaan. We willen een geluid van solidariteit laten horen in plaats van het keiharde geluid wat je ook in Nederland hoort."

Safe passage conferentie
Daarnaast is Kerk in Actie in Europees verband trekker van het Safe Passages project. Europese kerken zoeken hierbij samen naar mogelijkheden voor een veilige tocht voor vluchtelingen. Zaterdag 18 juni is er de conferentie ‘Veilig naar Europa, kan dat als je moet vluchten voor oorlog en geweld?’ met universitair docent en GroenLinks-senator Dr. Tineke Strik. “Alleen legale en veilige routes naar Europa kunnen voorkomen dat deze tragedie gestopt wordt. Er moeten meer vluchtelingen toegang geboden worden. We hebben veilige routes nodig”, aldus Doris Peschke, de algemene secretaris van CCME (Churches’ Commission for Migrants in Europe).

Foto: ANPfoto


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons