Liever een dominee dan een kerkgebouw

'Kerkdiensten zijn wel aan vernieuwing toe'

in Christelijk Nieuws

Als de kerk moet bezuinigen, behoudt 63 procent van de protestanten in Nederland liever hun dominee dan hun kerk. Als er geen kerkgebouw meer is, kunnen diensten ook in huiskamers worden gehouden.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen in de enquête Kerk op weg naar 2025, die Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft laten houden. Ruim achttienduizend mensen deden mee aan de ondervraging. De resultaten zijn donderdagmiddag gepresenteerd tijdens de landelijke vergadering van de generale synode in Lunteren. PKN telt meer dan twee miljoen leden.

Alle christelijke kerken hebben te kampen met teruglopend kerkbezoek en vergrijzing van de actieve leden. PKN moet inkrimpen, maar wil tegelijkertijd meer mensen bij de kerk betrekken. De enquête is gehouden om inzicht te krijgen in wat de lidmaten van de kerk willen.

Ruim de helft van de protestanten staat open voor verandering. Vooral de kerkdiensten zijn volgens hen aan vernieuwing toe. Van degenen die nooit meer naar de kerk gaan, zegt 37 procent wel naar een modernere dienst te zullen komen. PKN denkt erover om predikanten op contractbasis te benoemen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons